U početku protesta osmaka beše – Instagram. Ne Fejsbuk, ne Tviter, ne Jutjub. Samo slika.

Svršeni osmaci koji su juče i danas protestovali ispred Ministarstva prosvete i šetali u protestnoj koloni centralnim beogradskim ulicama, na pobunu su se dogovarali preko njihove omiljene društvene mreže – Instagrama.

Reč je o generaciji klinaca koja je, bežeći od svojih matoraca sa Fejsbuka i Tvitera, svoje virtuelno stanište pronašla na društvenoj mreži koja oja je u osnovi vizuelnog karaktera.

Zbog toga su, baš ovi klinci koji sada protestuju ili oni tek nešto stariji, optuživani da su površni i da su njihovi krajnji horizonti napućene usne i loša muzika, a da im je kritička svest umrtvljena prebrojavanjem lajkova na tim fotošopiranim slikama. A oni su se, eto, pobunili, za razliku od nekih prethodnih generacija.

Kako sve to izgleda? Vrlo jednostavno. Postave sliku na kojoj napišu vreme i mesto, sutradan se okupe tamo, snimaju, fotkaju i sve to, opet, okače na svojim profilima, pa tako mobilišu i ostale drugare na akciju. Čak i ponekog matorca. A pokrenuli su i da onlajn peticiju za poništavanje završnog ispita.

https://www.instagram.com/p/By2rigRC1yh/

Naravno, sve društvene mreže su poprište ozbiljnih verbalnih sukoba, pa su se tako i ovim povodom, organizovali i oni drugi, koji bi da završni test ove godine okončaju bez velikih trzavica.

https://www.instagram.com/p/By3lL8fCV3T/

Društvene mreže, to odavno znamo, nisu za potcenjivanje. Naročito u kontekstu mobilizacije njenih korisnika. Setimo se samo 2010. godine kada su Fejsbuk, Tviter i Jutjub odigrali važnu ulogu u demonstracijama nazvanim „Arapsko proleće“ protiv višegodišnje autokratske vladavine diljem arapskih zemalja.

No, vremena se menaju, i dolaze generacije koje transparente, pre nego što izađu na ulice, razvijaju na Instagramu. Pa pre nego što toj dobroj i pametnoj deci budemo zapretili oduzimanjem mobilnih telefona, jer zbog njih ne uče dovoljno dobro, pogledajmo samo šta su uradili juče i danas. Dok ona ne smisle nešto novo…

https://www.instagram.com/p/By5AlFlgQ2R/
https://www.instagram.com/p/By3SEd4Btl5/
https://www.instagram.com/p/By2Rguyie0T/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.