Da li je NATO ikada obećao da se neće širiti do granica Rusije i zašto je do potpunog kolapsa odnosa došlo baš sada?

2

Odnosi između NATO-a i Rusije su na najnižoj tački od kraja Hladnog rata, rekao je generalni sekretar vojnog saveza Jens Stoltenberg, obraćajući se novinarima u sedištu organizacije u Briselu. Stoltenberg je uoči sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a 20. i 21. oktobra komentarisao odluku Rusije da prekine sve veze sa Severnoatlantskim savezom. Moskva povlači diplomate iz svoje misije pri NATO-u u Briselu, koja je uspostavljena 1998. godine, i zatvara kancelariju NATO-a za vezu u Moskvi.

Neposredni povod za potpuni prekid odnosa bila je odluka koju je vojni savez doneo početkom meseca da protera osam članova ruske misije pri NATO-u u Briselu nazivajući ih špijunima.

“NATO je to uradio na osnovu obaveštajnih podataka. (…) To su bili ruski obaveštajci i saveznici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog aktivnosti koje smo videli poslednjih godina, uključujući propali pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, smrtonosnu sabotažu u Češkoj, napad otrovom u Solzberiju i hakerski napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja”, Stoltenberg je ponovio optužbe koje upućuju Rusiji sa Zapada, a koje Moskva odbacuje kao izmišljene.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

2 KOMENTARA

  1. Удар у Црниј Гори ка разлог за ширење НАТО??
    Ако је и од Енглеза старих мутивода, много је.
    Доводе планету на ивицу нуклеарног рата јер су забрљали у свему.

Comments are closed.