Često izgovaramo (ili pomislimo) da neko treba da se promeni. To je jedna od onih rečenica koju je obično gotovo nemoguće sprovesti u delo. Prvo, jer se tiče drugog. Dugo, jer je reč o promeni. A ona ume da bude teška čak i kada bi se ticala onog ko je zahteva.

Da li je, kada, kako i koliko moguće nekoga promeniti, otkrijte u novoj, 54. epizodi psihološkog podkasta Velikih priča “Kako da izgradite dobar život”, sa psihoterapeutkinjom Miom Popić i autorkom podkasta Anom Mitić.

U razgovoru koji je pred vama, biće reči o tome kako ljudi reaguju pred ovakvim zahtevima, šta obično tražimo od drugih da promene kod sebe, ali i – da li uopšte imamo pravo da tražimo nekome da se promeni. Jer, postavlja se i jedno od sržnih pitanja – zar prihvatiti drugoga ne znači prihvatanje njegovih i dobrih i onih lošijih strana?

Ako je moguće išta promeniti kod nekoga, šta je to? Sa druge strane, šta nije moguće u tri života za milimetar pomeriti kod drugog? Gde je granica između toga šta je u redu tražiti na ovom planu, a šta nije i kako se postaviti pri izlaganju svojih namera, čućete u ovoj eizodi.

Soba čija je vrata manje poželjno otvoriti je pozadina želje da menjamo druge. Da li se iza takvih tendencija krije da je onaj ko treba da se promeni, zapravo taj ko to zahteva tuđe preoblikovanje?

Mada je na početku ličilo da se 54. epizoda tiče drugih, ona je prilika da onaj ko sluša, bolje čuje i sebe (a prihvati druge). Poslušajte, pa javite je li se išta/iko/i ko – promenio 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.