Da li je moguće da odluka o plagijatu Siniše Malog bude promenjena? “Razne odluke mogu da se donesu…”

2
Foto: Igor Pavićević

“Univerzitet će svakako odgovoriti na presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka o plagijatu doktorske disertacije Siniše Malog”, izjavila je danas odlazeća rektorka BU Ivanka Popović.

Ona je za N1 izjavila da je, što se akadamske zajednice tiče, slučaj doktorske disertacije ministra Malog završen, i podsetila da se presuda suda odnosi na proceduralna pitanja.

„Univerzitetska tela i organi se bave time u skladu sa vremenskim rokovima koje je sud dao, svakako da će Univerzitet odgovoriti na ovo što je presuda suda. Tu važnu ulogu igra sam matični fakultet na kojem je doktorat odbranjen, to je FON“, kazala je Popović.

Na pitanje da li postoji mogućnost da odluka o tome da je doktorska disertacija ministra Malog plagijat bude promenjena, odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu je navela da razne odluke mogu da se donesu, kao i da je pitanje kako će se tela i organi Univerziteta dalje ophoditi prema podacima koje imaju na raspolaganju.

„Ali nisam sigurna da će do toga doći ni tako brzo, niti da je tako lako oboriti nešto što je sa priličnom jasnoćom pokazano da jeste tako, ali sačekajmo da vidimo šta će biti ishod svega ovoga“, poručila je ona.

Popović je podsetila da su prethodnih godina usvojeni jasni propisi i procedure u vezi sa plagijatima, i dodala je da se nada da će Univerzitet nastaviti da čuva svoje dostojanstvo i u budućnosti, i da neće dozvoliti fda takvi slučajevi uruše njegovo dostojanstvo.

„Najgore su one situacije kad imate pritisak sa svih strana da se reaguje, i nekad ono što bi delovalo zdravorazumski da uradite, nije uvek moguće. Vezano je za određene propise koji moraju da se slede. To nije robovanje propisima. Posebno kad imate osetljive situacije, jedini način da obezbedite kredibilitet je da poštujete propise“, rekla je ona.

2 KOMENTARA

  1. Ovo mi je jedna od strasnijih vesti u poslednje vreme, simbolise mnogo toga u nasem drustvu.
    Umesto kao u svim normalnim drzava da gospodin Mali da ostavku zbog nepostenog cina koji nije dostojan jednog drzavnog sluzbenika, univerzitet se izlaze pritisku i stavlja u ovakvu paradoksalnu situaciju.

  2. Zakonom zabraniti svaku vrstu školovanja dok je neko na vlasti. Ako se ovako nastavi bojim se količine akademskih titula koje ćemo imati i koje neće vredeti ništa a to je pogubno.

Comments are closed.