Da li je moguće da građani imaju moć, i to u Srbiji?

0

Da li je moguće da grupa Užičana bude jača od Elektroprivrede Srbije? Da li je moguće da komšije iz Pančeva budu jače od investitora i lokalnih političara? Da li je moguće da Beograđani zaustave širenje najveće nelegalne deponije u Srbiji?

Ili, da li je moguće da Novosađani zaštite obale Dunava od građevinske pohlepe i da građani saseku korupciju koja seče šume Fruške gore?

Vladan, Daniela, Ana, Dobrivoje, Dragana… samo su neki od diskretnih heroja iz našeg komšiluka koji kad su videli problem nisu okrenuli glavu, nisu rekli “nema šanse, nije vredno”. Verovali su da mogu.

I upravo je tih diskretnih heroja sve više. I gotovo da ne postoji mesto u Srbiji u kojem nema neko udruženje građana ili organizovanih komšija koji se bore protiv korupcije, investitorskog urbanizma, za spas zelenila, parkova ili za čist vazduh. 

Samo su Crta i partnerske organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri Srbija, u protekle tri i po godine, kroz inicijativu “Građani imaju moć” koju realizuju u saradnji sa USAID-om, podržali više od 60 organizacija i aktivističkih grupa, kao i 30-ak pojedinaca aktivista.

Da li postoji recept kako da građani imaju moć? Čini se da se taj recept krije u jednoj reči – solidarnost.

Da su gradski oci naumili da tamo gde je sada zelenilo u pančevačkom naselju Tesla niknu nove zgrade, jedna Biljana je slučajno saznala. Onda je o tome obavestila komšije i onda je nastala inicijativa “Odbranimo Teslu”.  

“Najveći izazov nam je bio da izvučemo građane iz apatije”, reći će Dobrivoje Milosavljević iz ovog udruženja. “Ali uspeli smo.” Tesla je i dalje najzelenije naselje u Pančevu.

Na levoj obali Dunava, na oko pet kilometara od centra Novog Sada nalaze se Ribarac, Šodroš, Dunavac i Kamenička ada. Neki ovo zovu „Novosadski arhipelag na Dunavu“. 

Kad je čuo da se na tom mestu planira gradnja, jedan Atila napravio je fejsbuk grupu, poručio da ne želi beton na obali Dunava i pozvao sugrađane da očuvaju poslednju oazu prirode u Novom Sadu. Ta grupa, Dunavac (Šodroš), sada ima skoro deset hiljada članova.

Duže od godinu dana, okupljeni oko inicijative Dunavac (Šodroš) bore se da spreče gradnju koja bi ugrozila priobalje Dunava kao prirodno javno dobro i zelenu infrastrukturu za odbranu od poplava.

“Građani imaju moć”, poručuje Daniela Stojković Jovanović i dodaje: “Važno ih je motivisati kako bi postali svesni te moći koju imaju.” 

“Aktivizam je zdrav jer daje energiju da urade još više”, poruka je Ane Džakić.

Bila je među svim onim građanima koji su dan i noć provodili na bari Reva dok je nisu odbranili i zaustavili odlaganje građevinskog otpada na tom mestu koje je stanište mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta. 

I u tome su uspeli. Sada idu dalje. Žele da tu bude Dunavski park, da bara Reva bude zaštićeno područje. 

Zahvaljujući jednoj sociološkinji, jednom penzioneru, arhitektici, programeru, budućem biologu, inženjeru poljoprivrede, ekonomisti… nelegalna seča šuma postala je nacionalna tema. Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” već dve godine se bori protiv korupcije koja omogućava seču šuma u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji.

Umesto da se povećavaju površine pod šumama, one se smanjuju. Protiv toga se bore. Podneli su više od 30 inspekcijskih prijava zbog nesavesnog gazdovanja šumama.

Kad su od simbola Užica, stare hidrocentrale, napravili nešto što više liči na običnu fabriku, a ne na spomenik kulture, građani okupljeni u udruženju Libergraf odlučili su da pokažu da su oni ti koji imaju moć. Na njihovu inicijativu, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva naložio je Elektroprivredi Srbije da obustavi radove i sve da vrati u prvobitno stanje.    

Vladan, Daniela, Ana, Dobrivoje, Dragana… nisu sami verovali, već su i pokazali da građani imaju moć. Na svima nama je da budemo solidarni s njima.