Da li je Krizni štab trebalo prvi da se vakciniše: “Ja sam spreman. Primiću bilo koju vakcinu koja dobije sertifikat…”, kaže Kon

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

To što su vakcine stigle u našu zemlju je sjajna vest, rekao je za TV Prva dr Predrag Kon.

“Prema planu koji je napravljen, jasno su definisani najugroženiji – to su zdravstveni radnici, zatim svi koji su zaposleni u staračkim domovima, pa onda i sami korisnici staračkih domova”, rekao je Kon.

Rekao je da sada postoji i koordinacioni tim za imunizaciju.

“Jasno je do detalja šta je prioritet. Sada do detalja treba da se dogovori distribucija i upotreba tih vakcina. To će zahtevati dobru usaglašenost svih. Vakcina je obavezujuća za sve koji rade sa pacijentima, naročito sa onim non kovid”, rekao je Kon.

Kaže da je bilo dilema da li je Krizni štab trebalo prvi da se vakciniše.

“Ja sam spreman, mislim da bi to bilo dobra poruka, ali ćemo raditi prema operativnom planu. Određene su i faze po kojima će se vakcinisati u zavisnosti i od broja doza vakcina”, naglasio je Kon.

Kaže da je isti takav plan postojao i kada je bio u pitanju svinjski grip, ali da sve zavisi od odziva.

“Preko 20.000 je količina koja je odobrena, ovo je samo prvi deo, to je konkretno što se tiče ove vakcine. Posle sledi u januaru, februaru.”

“Slušam naše eminentne stručnjake koji zbunjuju kada je reč o vakcini. Nije njihovo a ni moje da pričam o tome. Ova država ima regulatorno telo, a to je ALIMS i niko više. Koja god vakcina dobije njihov sertfikat – bilo koju ću primiti”, rekao je Kon.

Kaže da čak i ako 20 odsto stanovništva primi vakcinu, dovoljno je za kolektivni imunitet.

Kada je reč o ostalim vakcinama, kineskoj i ruskoj, kaže da bi on izabrao bilo koju koja bude ponuđena.

“Ima dosta stručnjaka koji pričaju šta im padne na pamet. Kad bih ja tako pričao šta mi padne na pamet, svi bi me slušali i bio bih jako zanimljiv. Ali ovo je pitanje bezbednosti”, naglasio je Kon.