Da li je Indo-Pacifik “novi Srednji Istok”? Velika analiza novog (Bajdenovog) svetskog poretka u Nedeljniku

0

Bajdenova odluka da povuče vojsku iz Avganistana bila je neretko objašnjavana – pa i na ovim stranicama – i željom građana Sjedinjenih Država da se konačno izvršna vlast bavi unutrašnjim pitanjima, a ne rešavanjem problema koji su naizgled daleko od njihovih obala.
Mislili su Amerikanci da su se oslobodili turobnih vesti o Srednjem istoku, ali su dobili “novi Srednji istok” – vojno-političko polje na koje Amerikanci gledaju kao na ciljno odredište svog direktnog suparnika. Polje na kom će želeti da tom suparniku najmanje pariraju. Kao kada su u Avganistan prvi put zakoračili ne bi li izbalansirali uticaj Sovjeta u tom regionu.

Kina je reagovala staloženije od Francuske, nazivajući ovaj potez “prizivanjem duhova Hladnog rata”, ali je reakcija zemalja koje se nalaze u indo-pacifičkom regionu dobar pokazatelj da te duhove ne prizivaju samo potpisnici trilateralnog sporazuma.

Tajvanska kanasta, spor Kine i Japana u Istočnom kineskom moru i veliko prisustvo kineske vojske u toj oblasti, sukobi kineskih i indijskih snaga na Himalajima prošle godine, sankcije Australiji, uvedene zbog zahteva da se istraži poreklo koronavirusa, izgradnja vojnih baza u Južnom kineskom moru, koja je zabrinula Vijetnam i Filipine, pritisak koji je iz Pekinga izvršen na Seul zbog prihvatanja da se u Južnoj Koreji postavi američki raketni štit – svi su ti, akumulirani događaji doprineli da se ovakvom sporazumu “tiho aplaudira” širom Indo-Pacifika.

Analitičari iz SAD ovakav potez Vašingtona ocenjuju kao pandan onome za šta NATO služi u Evropi. Iz Indije su već poslali poruku da “AUKUS” i “Quad” imaju vrlo sličan sastav i da bi u dogledno vreme moglo da dođe i do njihovog spajanja. Kanadska opozicija je vrlo žustro zamerila Trudou što Kanada već nije deo ovog saveza. Vijetnam je još u julu ugostio Lojda Ostina, američkog ministra odbrane.

Tako su na trenutnom spisku potencijalnih saveznika: SAD, Velika Britanija, Australija, Japan, Indija, Kanada, Južna Koreja, Vijetnam, Filipini…

Deo velike analize prve runde bitke za Pacifik iz novog broja Nedeljnika