Da li je hrvatski sud odlučio da Tompson nije prekršio zakon uzvikom “Za dom spremni”?

0
Foto Screenshoot

Visoki prekršajni sud koji je odlučivao u slučaju Marka Perkovića Tompsona i njegovog uzvika “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave”, presudio je da zakon nije prekršen, objavio je Jutarnji list pozivajući se na nezvanična saznanja.

Taj sud je doneo pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik “Za dom spremni” predstavlja nezakonito ponašanje, a u Tompsonovom slučaju, sudsko veće je presudilo da zakon nije prekršen.

Jutarnji list je pokušao da proveri jesu li nezvanične informacije koje imaju i zvanične, portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj je, međutim, na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano veće tog suda oslobodilo, odgovorila da presuda nije konačna.

“Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi, ne mogu vam davati nikakve informacije o tom predmetu”, rekla je portparolka.

Presuda još nije konačna jer je, kako piše Jutarnji list, zaustavljena u Evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odeljenju koji analizira svaku novu presudu i utvrđuje da li je u skladu sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama evropskog suda u Strazburu i Suda EU čija su stanovišta za hrvatske sudove, takođe, obavezujuća.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao skandaloznu, ali očekivanu presudu Visokog prekršajnog suda.

“Visoki prekršajni sud je svojom anticivilizacijskom presudom samo potvrdio nespornu činjenicu da hrvatsko pravosudje aktivno doprinosi potpunoj rehabilitaciji ustaškog pokreta i genocidne Nezavisne države Hrvatske”, naveo je Linta u pisanoj izjavi koju je preneo N1.

Linta je dodao da je poznato da pevač Marko Perković Tompson ima punu podršku HDZ i hrvatske vlasti.

Linta je ocenio i da navedena presuda i mnoge druge činjenice samo potvrđuju “očiglednu istinu da Hrvatska nije moderna i demokratska država jer su u njoj ne poštuju univerzalne vrednosti, međunarodne konvencije, Ustav i zakoni”.