(Beta) – Konferencija UN o klimi (COP26) nedavno završena u Glazgovu bila je haotična i takva je bila i završna ocena, istakao je danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW) i dodao da su naučnici upozorili da treba odmah delovati ili će biti prekasno za planetu dok su zaključci skupa daleko od toga, ali su ipak poslate važne poruke.

U završnom tekstu se prvi put traži brzo napuštanje fosilnih energija, iako je konkretna formulacija razvodnjena na pritisak nekih bogatih zemalja, kao i onih u razvoju.

Zemljama globalnog Juga obećano je dvostruko više novca za saniranje posledica klimatskih promena. SAD i Kina, dva najveća svetska proizvodjača štetnih emisija, u Glazgovu su prekinuli ledene odnose i složili se da udvostruče napore.

Kada se uporedi sa dostignućima prethodnih konferencija, ovo je maltene korak od sedam milja. Ali, kada se uporedi sa realnošću, onda je Glazgov tek mali korak, ocenjuje DW.

Naučnici su proglasili tekuću deceniju ključnom za borbu protiv globalnog zagrevanja.

Britanski voditelj konferencije je na to reagovao vatrometom inicijativa – da se ograniče emisije metana, zaštite šume u siromašnim zemljama, okončaju subvencije za ugalj i naftu, i to sve do 2030. godine.

Ali, kad se bolje pogleda, sve to ostaće stvar dobre volje država, kao i celokupni zaključci konferencije.

I tako je uvek, računa se na pouzdanost i poverenje. Teško da iko može nekog da tuži jer se ne pridržava klimatskih ciljeva, prenosi DW.

Ideja je da se razvije pozitivna dinamika, da se sve članice UN smeste u isti čamac, da se poveća pritisak na vlasti bogatih zemalja čiji gradjani sve više brinu zbog klimatskih promena.

Premda je napuštanje uglja sada zvaničan zahtev klimatske konferencije UN, samo treba baciti pogled na stanje u Kini ili Južnoafričkoj Republici, ali i Poljskoj ili čak Nemačkoj.

Tu se vidi koliko je moćan lobi za ugalj. Kina obećava da će postati klimatski neutralna do 2060. godine. To je smešno u poredjenju sa upozorenjima stručnjaka, ocenjuje DW.

Ipak, ne nazire se alternativa ovim mučnim godišnjim konferencijama o klimi. Samo ovde sve države UN pričaju jedne sa drugima. Zajednički moto za kojim se traga je možda poruka da borba protiv štetnih gasova u što više zemalja mora da ima istu važnost kao borba za privredni napredak.

„Valja delati. Recimo, brzo bataliti ugalj i naftu. Konferencija o klimi je makar poslala tu poruku. Zato je posle Glazgova čaša ipak polupuna“, dodaje se u oceni DW-a.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-513-od-10-novembra/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.