Da li je bolesni predsednik Češke u stanju da obavlja funkciju: Novi konzilijum lekara će odlučiti

0
Foto Beta/ (AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – Centralna vojna bolnica u Pragu i lekar češkog predsednika Miloša Zemana, koji je od 10. oktobra u toj bolnici na odeljenju za intenzivnu negu, sazvali su konzilijum lekara raznih specijalnosti iz više bolnica koji će u novembru podneti izveštaj Senatu češkog parlamenta da li je bolesni predsednik u stanju da obavlja funkciju ili ne. 

Ukoliko u tom izveštaju ne bude osetnog poboljšanja u odnosu na prvi izveštaj da predsednik nije u stanju da vrši radne obaveze i da je dugoročna prognoza nesigurna da li će uopšte moći da se vrati dužnosti šefa države, ali pre svega na osnovu odgovora koliko je predsednik Zeman u stanju da rasudjuje, Senat i većina u novom sazivu Poslaničkog doma spremni su da mu po članu 66 Ustava Češke oduzmu privremeno nadležnosti i prenesu ih na premijera i predsednike oba doma.

“Direktor Centralne vojne bolnice Miroslav Zavoral prošle sedmice je pokrenuo inicijativu da se sastavi konzilijum lekara raznih specijalnosti. Obratio se renomiranim ličnostima medicine iz uglednih bolnica i institucija. Bolnica neće saopštavati imena članova konzilijuma. Zaključke bi konzilijum mogao da objavi početkom novembra”, saopštila je danas portparolka bolnice Jitka Zinke.

Predsednik Zeman ne dozvoljava da se javnosti saopšti od čega to hronično boluje i njegov lekar profesor Zavoral smeo je samo da saopšti da je smešten u bolnicu zbog komplikacija hroničnog oboljenja.

Medjutim češki mediji iz nezvaničnih izvora su objavili, a to je javno potvrdio i Zemanov prijatelj, bivši predsednik Češke Vaclav Klaus.

On je rekao da Zeman ima probleme sa cirozom jetre zbog svog životnog stila “u jednoj ruci čašica u drugoj cigaretica”.

Predsednička kancelarija lagala je Čehe nedeljama da Zemanu nije ništa, da je samo iscrpljen i dehidriran, još kad je prvi put na osam dana prošlog meseca smešten u bolnicu i priznala je da je šef države bolestan tek na dan parlamentarnih izbora 8. oktobra, kada je bilo jasno da Zeman više neće biti u stanju da se pojavljuje u javnosti.

Kako se ne bi oslanjao na neistine Zemanovog kabineta, koje već istražuju češka policija i vojna obaveštajna i civilna bezbednosna služba, a takodje na sada već tabloidne detalje Zemanovih tegoba koje cure u medije, predsednik gornjeg doma parlamenta, senator Miloš Vistrčil zapitao je zvanično Zemanovog lekara Zavorala i dobio je izveštaj da Zeman nije u stanju da obavlja funkciju.

Pre nego što u skladu sa Ustavom Senat i Poslanički dom počnu glasanje o privremenom oduzimanju nadležnosti šefu države Vistrčil želi da dobije novi izveštaj da li se i koliko stanje promenilo, jer ako bi se Zemanovo zdravlje dovoljno poboljšalo ne bi bilo potrebe da se nadležnosti prenose.

Novi konzilijum u kojem je sada i psihijatar podneće svoj izveštaj do 8. novembra, kada je zakazana konstitutivna sednica Poslaničkog doma, a nadležni odbor Senata odlučiće na osnovu tog izveštaja da li će biti glasanja o Zemanovim nadležnostima 9. novembra.

U situaciji da nadležnosti predju na premijera i predsednika oba doma parlamenta Češka je već bila, ali ne zbog bolesti već kada je 2003. godine Vaclavu Havelu istekao mandat, a tek za mesec dana je bio izabran njegov naslednik na čelu Češke Vaclav Klaus.

Za Češku je sada važno da se reši pitanje predsedničkih nadležnosti zato što posle konstitutivne sednice Poslaničkog doma češkog predsednika čeka jedini ključni zadatak u inače ceremonijalnoj funkciji a to je da primi ostavku premijera Andreja Babiša, naloži vladi u ostavci da upravlja zemljom dok se ne formira nova vlada, uključi se u pregovore o formiranju nove vlade tako što će prema ustavnim običajima dati mandat da vladu sastavi onaj ko posle izbora ima većinu u parlamentu i imenovati ga za premijera.

Zeman je medjutim pre izbora otvoreno navijao za Babiša i njegovu ANO i tvrdio da koaliciji konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno, koja je na izborima tesno pobedila neće dozvoliti da sastavlja vladu, već će oba pokušaja dati poraženom premijeru Babišu.

Sam Andrej Babiš je kada je Zeman hitno prevezen u bolnicu saopštio da neće komplikovati sastavljanje vlade već da bi odbio imenovanje od bolesnog Zemana, čak i ako se oporavi da mu ga da.

Član 66 Ustava Češke ne znači smenjivanje šefa države, već samo da mu se u izuzetnim slučajevima kada je toliko bolestan da ne može da obavlja ustavnu funkciju, ili recimo otet, nadležnosti privremeno oduzimaju ako to izglasaju prostom većinom prisutnih poslanika i senatora oba doma parlamenta.

Predsednik kome ostaje funkcija do kraja mandata, Zemanu konkretno do početka 2023. godine, ali bez nadležnosti ako je nezadovoljan tom odlukom parlamenta može da se žali Ustavnom sudu koji je dužan u roku od 15 dana da odluči da li je predsednikova žalba opravdana.