Da li je Beograd postao pionir digitalne reciklaže?

  0
  Foto: GIZ/Marina Bugarčić

  U Beogradu, krajem januara ove godine, svetlost dana ugledala je prva pametna presa za reciklažu aluminijumskih limenki, postavljena u objektu IDEA Organic u Ulici kralja Petra, čime je srpsku prestonicu postavila na svetsku mapu gradova koji nastoje da na kreativan način uključe svoje stanovnike u proces reciklaže.

  Pametne prese postavljene su u okviru projekta Pametni sistem za sakupljanje limenki, koji zajedničkim snagama sprovode kompanije „Solagro“, „Mercator-S“ i „Ball Packaging Europe“, u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom develoPPP.de, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ kroz Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga.

  Neadekvatno upravljanje otpadom značajno doprinosi zagađenju životne sredine. Stoga su se ove kompanije udružile da inovativnim digitalnim rešenjem podstaknu građane da recikliraju aluminijumske limenke.

  Ova inovacija koju je razvila domaća startap kompanija Solagro omogućava prikupljanje preciznih podataka o procesu sakupljanja materijala i njegovog plasmana na reciklažu u realnom vremenu, čime se omogućava da se efikasnije upravlja otpadom korišćenjem uređaja opremljenih senzorima i povezane mobilne aplikacije.

  Zašto aluminijumske limenke? Aluminijum se može beskonačno reciklirati, ima ogroman potencijal za uštedu materijala i energije i odličan je model za cirkularnu ekonomiju. Čak 75% aluminijuma koji je ikada proizveden je i dalje u cirkulaciji.

  Beograđani su se pridružili kampanji u velikom broju. Preko hiljadu Beograđana već se registrovalo putem aplikacije. Oni su do sada sakupili više od 9.000 aluminijumskih limenki u pametnim presama koje su postavljene u IDEA objektima širom prestonice. Na taj način uštedeli su emisije više od 82 tone ugljen-dioksida u atmosferu i uštedeli 1.802 kilovata električne energije.

  „Ovim projektom želimo da zajednički pronađemo sistemsko rešenje za budućnost, koje je zasnovano na tehnološkim inovacijama i digitalnim alatima. Cilj nam je da postignemo dugoročne efekte u smislu povećanja obima sakupljanja limenki i ispunjavanja visokih ciljeva za reciklažu ambalažnog otpada u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Bez aktivnog uključivanja građana nije moguće ostvariti ovaj cilj i upravo zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da promene svoje navike i shvate značaj reciklaže za svakog pojedinca i društvo u celini“, kaže Zoran Jakovljev, projektni menadžer u GIZ-u.

  Kako bi se unapredilo stanje životne sredine, potreban je angažman šire zajednice i saradnja između svih aktera, privatnog, javnog i civilnog sektora. Borba protiv klimatskih promena i očuvanje životne sredine za buduće generacije jedan je od najvećih prioriteta, a svako od nas ima priliku da doprinese zdravijem okruženju i očuvanju naše planete.

  Kako možeš da se uključiš? Lako! Skeniraj QR kod i skini Solagro aplikaciju. Registruj se i možeš da počneš da skupljaš bodove za velike popuste i vredne nagrade.