Da li je Bajden australijskog premijera “bacio pod autobus”: “Jedino je sigurno da je sve ovo nespretno urađeno…”

0

Premijer Australije Skot Morison ponovio je – i još ćvršće stoji na tom stanovištu – da je bila dobra odluka da se odustane od ugovora sa Francuskom o nabavci podmornica vrednog više milijardi dolara, ali je izneo i suprotne tvrdnje u odnosu na američkog predsednika Džoa Bajdena o tome da li je francsuki predsednik Emanuel Makron bio obavešten o takvom koraku, piše Gardijan.

Obraćajući se novinarima na samitu G20 u Rimu, Morison je insistirao na tome da je Australija donela „ispravnu odluku”, iako je, kako piše Gardijan, njegovo upravljanje situacijom razljutilo francuskog predsednika i izazvalo implicitnu javnu kritiku Džoa Bajdena.

Morison je insistirao na tome da je Bajdenovu administraciju redovno informisao o “statusu razgovora sa francuskom vladom”.

Ali Morisonove reči su u suprotnosti sa zapažanjem Bajdena tokom sastanka sa Makronom uoči samita G20.

Američki predsednik rekao je Makronu pred televizijskim kamerma, da je “bio pod utiskom da je Francuska obaveštena” o nameri Australije da odustane od ugovora “mnogo pre” nego što je javno objavljen pakt o nuklearnim podmornicama AUKUS.

Francuski stav je da je “izdana” i “da im je zaboden nož u leđa”.

Nejasno je da li je Bajdenova kritika – uz zapažanje da je postupanje po ovom pitanju bilo “nespretno” – upućena Morisonu ili njegovoj administraciji u Beloj kući. Od australijskih zvaničnika se može čuti nešto što nagoveštava da Bajdenovi saradnici nisu predsednika SAD držali u toku sa situacijom.

Na pitanje da li ga je američki predsednik suštinski “bacio pod autobus”, Morison je rekao da je Australija donela ispravnu odluku da uđe u AUKUS sporazum sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom i “da uopšte ne odstupa od toga”.

“Australija je donela ispravnu odluku, u našem interesu, kako bi obezbedili da imamo pravu podmorničku sposobnost da se nosimo sa strateškim interesima”, rekao je premijer Morison novinarima.

“Mislim da nikada nije postojao lak način da dođemo do tačke u kojoj smo morali da razočaramo prijatelja i partnera – bila je to teška odluka, ali za Australiju je to bila prava odluka”, dodao je.

U subotu se dogodio i prvi susret australijskog premijera licem u lice sa Makronom od otkazivanja ugovora.

Makron je zakazao niz bilateralnih sastanaka sa liderima tokom samita G20, ali ne i sa predstavnicima Australije. Njih dvojica su se videli nakratko i neformalno pre zvaničnog fotografisanja lidera G20.