Jučerašnji pad mnogih popularnih sajtova i aplikacija – Gmail, YouTube, Docs, ali i aplikacija kao što su Uber i Snapchat, pokazuju da je Internet u velikoj meri zavistan od Gugla i njegovih servisa.

Sam Gugl navodi da je u pitanju bio problem sa Internet mrežom u Istočnom delu SAD, a kako je ova mreža top-domena, tj. najviše hijararhije, auromatski su pali i sajtovi koji se oslanjaju na Gugl Cloud platformu, kao i aplikacije koje za svoje interne pretrage koriste Gugl, piše Danas.

Gugl poseduje ogromne mrežne resurse u SAD, ali i širom sveta, a od skoro je i mobilni operater i provajder interneta (GoogleFi). Takođe, ne postoji internet sajt ili domen koji se ne nalazi u Gugl pretrazi.

Još jedan bitan faktor je i pretraživač Google Chrome, jer su mnogi Web servisi i aplikacije optimizovani da prvenstveno rade dobro u ovom pretraživaču.

Smartfon platforma Android je takođe Gugl proizvod – ako nemate nalog na Guglu, vaš Android telefon je u velikoj meri neupotrebljiv.

Iako su ovi servisi vrlo korisni (i besplatni), nema sumnje da današnjim internetom dominira samo par kompanija – Gugl, Fejsbuk i Amazon. Nije ni tajna da čitave države svoje podatke skladište na Amazon serverima.

Budućnost interneta preti da bude još više centralizovana, te će vaši podaci biti u posedu samo nekoliko kompanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.