“Da li ima decu, da li planira porodicu…”: Kazne za poslodavce koji ženama postavljaju lična pitanja

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS)

 (Beta) – Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, rekla je danas da će poslodavci, ukoliko ženama budu postavljali lična pitanja, plaćati kazne.

Mihajlović je u skupštini Srbije rekla da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jasno definisano koja pitanja poslodavac sme da postavlja, saopštio je njen kabinet.

Ona je rekla da će biti formirane inspekcije koje će biti zadužene za sprovodjenje tih odredaba zakona.

“Imamo moderan zakon unutar kojeg postoji odeljak o tome da je zabranjeno da poslodavac pita (ženu) bilo šta u vezi sa bračnim statusom, da li ima decu, da li planira porodicu”, rekla je ona.

Najavila je i da će poslodavci plaćati kazne ukoliko prekrše te zakonske odredbe, jer, kako je naglasila “nije dozvoljeno da postavljaju lična pitanja ili traže fotografije”.

Dodala je da je obaveze poslodavaca i da rade na uspostavljanju rodnog balansa medju zaposlenima i zaštiti zaposlenih žena i njihovih prava usled odsustva zbog trudnoće i porodjaja.

Prema njenim rečima, porodiljsko i trudničko odsustvo ne sme da utiče na mogućnost stručnog usavršavanja, napredovanja na poslu ili povratka na isto radno mesto.