Da li će Tereza Mej blokirati Asanžovo izručenje Americi?

0
Foto Screenshot

Ministar unutrašnjih poslova u senci Dajen Abot pozvala je Terezu Mej da blokira izručenje Džulijana Asanža SAD na isti način na koji je intervenisala u slučaju kompjuterskog hakera Garija Mekinona.

U 2012. godini, kao sekretar za unutrašnje poslove, Mej je zaustavila izručenje Mekinona na osnovu ljudskih prava, nakon što su lekari upozorili da je u opasnosti od samoubistva ako bude poslat na suđenje u SAD. Abot je rekla da bi slične razloge trebalo koristiti za blokiranje Asanžove ekstradicije, piše Gardijan.

Govoreći za BBC Radio 4, Abot je rekla “Ako se sećate slučaja Garija Mekinona, Amerikanci su insistirali da bude izručen. On je stajao iza velikog kompjuterskg hakovanja, ali je njegov pravi zločin bio što je osramotio američku vojnu i sigurnosnu službu.

“Na kraju, tadašnja sekretarka Tereza Mej, blokirala je njegovo izručenje po onome što je rekla da je osnova za ljudska prava. Mislimo da postoje osnove za ljudska prava u vezi sa Asanžom.”

I Lider britanskih laburista Džeremi Korbin naveo je da bi britanska vlada trebalo da se usprotivi izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u SAD.

Korbin je na Tviteru napisao da SAD žele Asanža jer je objavio “dokaze o zločinima u Iraku i Avganistanu”.

Dajan Abot, ministarka unutrašnjih poslova u senci, rekla je za BBC da bi vlada trebalo da blokira izručenje poosnovu ljudskih prava.

Prema njenim rečima, američki slučaj protiv Asanža je posledica “sramote zbog stvari koje je otkrio o američkoj vojsci i službama bezbednosti”.

Laburistička poslanica je izjavila da je Asanž “zviždač”, a da je “veliki deo informacija koje je dao na uvid javnosti veoma u javnom interesu”.