Da li će se zatvarati škole: Ako se pojave žarišta, koje su krajnje mere

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako su tokom prethodnih dana epidemiolozi najavili moguće ozbiljno povećanje broja novozaraženih, kao i visok nivo cirkulacije virusa u populaciji, ponovo se govori o ideji onlajn nastave.

Epidemiološka situacija u srednjim i osnovnim školama širom Srbije je pod kontrolom, rekle su zdravstvene vlasti, a zaražavanje učenika sporadično.

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze COVID-19 dr Srđa Janković tvrdi da prelazak na onlajn sistem nastave u ovom trenutku nije neophodan, pojašnjavajući da je kriterijum za prelazak na nastavu na daljinu složeniji i da se on ne odnosi samo na broj novozaraženih osoba u jednom danu.

“Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama”, rekao je dr Janković za TV Pink, a prenosi RTS.

On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je “prvi udar virusa u školama sprečen” i da je oboljevanje još uvek sporadično.

Pomoćnik ministra prosvete: Onlajn nastava krajnja mera, plan u slučaju lokalnih zaraza

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović izjavio je danas da je to ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa Kriznim štabom i da pažljivo prate epidemiološku situaciju, kao i da je onlajn nastava za učenike krajnja mera, izrazivši nadu da maturski ispit neće biti odložen, prenosi N1.

Jović je na konferenciji posvećenoj Erasmus+ programu ocenio da se ne može unapred znati kakva će epidemiološka situacija biti u narednim danima, ali da su izjave o ogromnom broju zaraženih “po 500 dnevno” – nagađanja.

“Program nastave za TV emitovanje i za onlajn je pripremljen, ali to je krajnja mera ako se pokaže da ništa ne može da spreči porast broja novozaraženih učenika ili studenata”, rekao je Jović.

On je dodao da postoji scenario i za situaciju ako se na lokalnom nivou, u mestima ili regionima pojavi veći broj novozaraženih učenika, studenata ili nastavnika.

“Mi ćemo, pod znacima navoda zatvarati jednu po jednu školu i prelaziti na onlajn nastavu. Dakle, ne sve odjednom već od slučaja do slučaja”, rekao je Jović.

On je izrazio nadu da neće doći do odlaganja maturskog ispita, već da će sve moći da se organizuje u planiranim rokovima.