Da li će RS da slavi Dan državnosti 9. januara ili kad i Srbija? Opozicija poručuje Dodiku: “Milorade, ne diraj u dan…”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Predsednici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj oštro su osudili izjavu srpskog člana Predsedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da se Dan RS, umesto 9. januara, slavi 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je ta ideja “politički vrlo nepromišljena i opasna”.

“Sama ideja da se Dan republike ne slavi 9. januara, kada je 1992. Republika Srpska zvanično nastala i proglašena Republikom srpskog naroda u BiH, graniči se sa ludošću, jer udara u same temelje RS, koja je kao takva potvrdjena i Dejtonskim mirovnim sporazumom”, istakao je Šarović.

On je ocenio da ova Dodikova izjava “direktno vodi ka brisanju istorijskih činjenica iz duše naroda i negira tekovine otadžbinskog rata, koje su postale sastavni dio nacionalnih vrednosti i tradicije”.

“Ovakvom izjavom Dodik je pokazao da mu nije istinski stalo do Republike Srpske i da ima neke skrivene namere”, dodao je predsednik SDS-a.

Prema njegovim rečima, jedna od njih bi mogla biti ukidanje 9. januara kao praznika Republike Srpske, što odavno traže Dodikovi koalicioni partneri iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Još je ocenio da Dodik ovakvim izjavama “ispipava puls naroda i pokušava da nadje rešenje kako bi zadovoljio one koji insistiraju na ukidanju 9. januara kao Dana RS”.

“Milorade, ne diraj u dan kad odajemo poštu svim našim vojnicima poginulim da bi se Republika Srpska i 9. januar odbranili”, zaključio je Šarović.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da Dodikova ideja da Dan republike “premesti” na drugi datum predstavlja “čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih”.

Borenović je istakao da se istorijske činjenice ne mogu menjati kako kome padne na pamet.

“Na jedinom održanom referendumu, od desetina obećanih, 99,79 odsto gradjana je jasno reklo da je Dan Republike Srpske 9. januar. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine i da poništi odluku naroda”, naveo je on.

Borenović je dodao je da je 15. februar bitan datum, koji poštuje svaki Srbin, jer se tada obeležava i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali da taj datum nema nikakve veze sa nastankom Republike Srpske.

“Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja naše Republike, izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su dali živote za stvaranje Republike. Ovo je najsramniji predlog u istoriji Srpske”, kazao je lider PDP-a.

Ustavni sud BiH je 2016. godine doneo odluku da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminišuća po gradjane RS koji nisu Srbi, jer je tada obeleževana i krsna slava RS, Sveti arhandjel Stefan.

Vlada RS je potom donela novi Zakon o Danu republike, prema kome se 9. januar obeležava kao Dan RS, ali kao sekularni praznik, koji “nema obavezujući karakter”.

Dodik je za Sputnjik juče izjavio da bi RS mogla da Dan Republike obeležava 15. februara, kada Srbija slavi Dan državnosti.