Lider konzervativnog Likuda, premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov glavni politički protivnik, vođa saveza partija centra Plavo i belo, Beni Ganc razgovarali su kasno sinoć o mogućnosti formiranja vanredne vlade u nastojanju da ostave po strani razlike između sebe kako bi se bavili sprečavanjem širenja zaraze koronavirusom u zemlji.

Obojica su izrazili podršku za jedinstvo u datim okolnostima ali je ostalo nejasno da li su se složili o  uključenju saveza partija Zajednička lista u kojima većinu čine Arapi, navode izraelski mediji.

I Netanjanju i Ganc su prethodno rekli da su voljni da počnu pregovore o vanrednoj vladi kako bi se usredsredili na kontrolu pandemije koja je paralisala ekonomiju i javni život u Izraelu.

U toj zemlji za manje od godinu dana održane su tri runde izbora i kako se čini ni posle trećeg glasanja politički zastoj nije prevaziđen jer ni Ganc ni Netanjahu nemaju parlamentarnu većinu da obrazuju vladu.

Netanjahu je rekao Gancu da bi pregovori o formiranju vlade morali da počnu odmah jer je rukovodstvo potrebno zbog postojeće pretnje.

On je međutim dodao da „pristalice terora ne mogu biti deo vlade – ni u redovno, ni u vanredno vreme“, koristeći termin svoje patije da ocrni Zajedničku listu.

U kratkom saopštenju Gancovog portparola jutros je navedeno da je apelovao na Netanjahua da se obrazuju timovi za početak pregovora o „stvaranju široke, nacionalne, vanredne vlade kako bi se vodila bitka protiv širenja koronavirusa“.

Uz to je Ganc izrazio spremnost da pomogne u svakoj aktivnosti koja se tiče dobrobiti javnosti.

Taj bivši komandant izraelske vojske je ranije rekao da je voljan da diskutuje o vanrednoj vladi ali je dodao da mora da uključi sve političke strane.

On je na Fejsbuku objavio da je  Plavo i belo pod njegovim rukovodstvom podržavalo i nastaviće da podržava zajedničku borbu protiv epidemije koronavirusa.

Pošto je pomenuo pordstavnike svih strana to se smatra insistiranjem da se u vladu uključi Zajednička lista.

Lider te partije Ajman Odeh kritikovao je Netanjahua što huška protiv 20 procenata stanovništva u vreme globalne krize zdravlja, aludirajući na arapsku manjinu.

Odeh je podsetio da nema ni jedne bolnice u kojoj su zaposleni većinom Jevreji i dodao da ako Arapi mogu da spasavaju živote mogu i da odlučuju.

Posle izbora 2. marta Ganc je radio na osnivanju manjinske vlade sa nacionalistčkom sekularnom partijom Izrael naš dom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana i savezom partija levog centra uz podršku Zajedničke liste van koalicije.

Netanjahuov Likud je ta nastojanja kitikovao tvrdeći da su stavovi saveza arapskih partija ekstremno antiizraelski.

Netanjahu je sinoć reko da bi vanaredna vlada trajala ograničeno, a da bi joj cilj bio da spasi živote desetine hiljada  gradjana.

U međuvremenu je broj zaraženih koranavirusom u Izraelu porastao na 126, a prethodno je uveden niz drastičnih mera, ograničena su javna okupljanja i putovanja da se stane na put širenju zaraze.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.