Viši sud u Beogradu odbio je predlog teatrološkinje Mirjane Miočinović, zakonskog nosioca i stvaraoca autorskih prava dela našeg poznatog pokojnog književnika, da odredi meru kojom bi se gradu Subotica zabranilo da Danila Kiša proglasi počasnim građaninom na svečanosti proslave Dana grada, 1. septembra, javio je Blic pozivajući se na sopstvena saznanja.

U rešenju suda se navodi da je “tužilja u tužbi istakla da je u Službenom glasniku objavljena odluka grada Subotice o dodeli zvanja počasni građanin nakon čega se ona pismom obratila donosiocu odluke i izrazila svoje protivljenje sa obrazloženjem da bi to priznanje i Danilo Kiš smatrao nedostojnim i povredom svoga osećanja časti, te ga ni on za života lično ne bi prihvatio”.

Na osnovu toga je Mirjana Miočinović zatražila da grad Subotica ovu odluku stavi van snage i obavestila je nadležne da ona kao ovlašćeno lice neće preuzeti nagradu.

Odluka suda je obrazložena time “što nije učinila verovatnim svoje navode da se dodelom zvanja vrši nedostojno iskorišćavanje dela pokojnog Danila Kiša”.

Sud smatra da Miočinovićeva nije pružila dokaz da je odluka o posthumnoj dodeli zvanja počasni građanin Danilu Kišu doneta radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama.

Skupština grada Subotice razmatrala dva puta odluku i oba puta je bila saglasna da Kiš bude počasni građanine ovog grada. 

Nakon što je odluka doneta, uz Mirjanu Miočinović stalo je još više od 160 javnih ličnosti sa ciljem da grad Subotica povuče odluku. Grad nije odustao, a iz Gradske uprave poručili da će se rado odazvati pozivu suda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.