Da li će Britanija uvesti tri kategorije migranata: Posle Bregzita, kvote za nekvalifikovane radnike

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je plan koji ima za cilj da smanji dolazak migranata, posebno onih nekvalifikovanih, prenose britanski mediji.

Ovaj plan trebalo bi da stupi na snagu posle Bregzita i ima za cilj da se primaju samo visokokvalifikovani migranti, a sve moguće pridošlice bile bi rangirane u tri kategorije, u skladu s novim kriterijumima. Prvu takozvanu brzu kategoriju činili bi preduzetnici, investitori, visokokvalifikovani radnici koji su već prihvaćeni ili afirmisani u tom pogledu i tu ne bi bilo limita prijema. Drugu kategoriju činili bi kvalifikovani medicinski radnici kao što su lekari i različito medicinsko osoblje koje dolazi u Britaniju na poziv poslodavca, a oni bi vizu dobijali uz smanjenu taksu.

Treća kategorija obuhvata nižekvalifikovane ili nekvalifikovane radnike koji bi imali dozvolu ulaska samo u slučaju da na britanskom tržištu rada dođe do manjka tih kadrova. U te radnike, na primer, spadaju sezonski radnici u poljoprivredi. Za njih će sve vize biti vremenski ograničene, a migranti će morati da plaćaju zdravstvenu naknadu za svaku godinu svoje vize, osim ako u međuvremenu ne reše svoj status.

Premijer Boris Džonson kaže da migranti tretiraju Britaniju “kao svoj zemlju”, a problem je “što nema kontrole”, što je “demokratski neodgovorno”.

Na pitanje da li bi mogao da “garantuje da će se broj smanjiti”, Džonson je rekao da garantuje i da će se na taj način “kontrolisati sistem”, jer je sve drugo pogrešno.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će ovaj plan smanjiti migracije i da će biti uspostavljen pošteniji sistem koji će da privuče najpametnije i najbolje ljude iz celog sveta.

Plan je sačinjen po ugledu na australijski sistem bodova kako bi ekonomija države bila efikasnija, pišu britanski mediji. Planira se uvođenje sistema bodovanja po različitim osnovama i kriterijumima, koji migrante svrstava u tri kategorije.