Konačno je i Beograd našao svoje mesto u Mišlenovom vodiču, u toj prestižnoj knjižici za „svet kutlača i ringli“. I nema ničega pejorativnog u ovoj rečenici jer je ulazeći u red patetičnih gradacija Mišlenovo priznanje kao Oskar ljudima sa gastro scene. Zbog ovih Mišlena se i Mišlenove i ostale gume automobila parkiraju tamo gde su navođene preporukama i zvezdicama. Zbog njih se često prave kalendari i planiraju destinacije godišnjih odmora. Pamtimo i kakvu je pažnju izazvala vest da su Mišlenovi ljudi zavirili u lonce i tanjire beogradskih restorana. Bilo je to negde pre dve godine i od tada je krenula licitacija kao i prognoze pored čijih će vrata restorana biti ugravirana ta prestižna zvezdica.

Sve je podsećalo na one filmove kada se važni i tajanstveni gost ukaže u našoj sredini. Možda je ipak malo razočaranje jer ni uz jedna vrata beogradske gastro ekskluzive nije ugravirana zvezda već su restorani stavljeni u preporuke, ali i to je neko predsoblje ili bolje rečeno predjelo za prestižna zvezdasta priznanja koja će sasvim izvesno uslediti, i to vrlo brzo.

Restorani koji su zavredili Mišlenove preporuke su: Comunale, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square. Restoran Iva New Balkan Cuisine je dobio priznanje Bib Gourmand, a izdvojen je i Bela reka.

Samohvala je gadna stvar ali mora se ovde staviti i da su ljudi, eksperti i sagovornici Nedeljnika od pre godinu i nešto dana u slovo pogodili ono što je sada objavljeno u Mišlenovoj preporuci za Beograd. Zato se i tim koji pogađa ne menja ni u ovom tekstu koji analizira restorane u Mišlenovoj preporuci.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.