U razgovoru za “Ilustrovanu politiku” sa novinarkom Ljiljanom Pavlović, u februaru 1972, nekoliko meseci pošto je okončano emitovanje, Bata ume malo da se ljutne, ali ne kada ga zovu Bubulejom, nego kada mu imputiraju da bi trebalo polako da se udaljava od lika koji ga je proslavio.

Postala je moda, kaže mu novinarka, da glumac koji igra neku popularnu ličnost na televiziji posle uporno pokušava da se te ličnosti otarasi. Pa onda navodi primer: Ljuba Tadić kad mu kažu da je Amazonac, Dragutin Dobričanin beži od Moce, a Slavko Simić od Tase. Da li i Bata beži od Bubuleje?

– Ni slučajno. Ja nemam prava da zaboravim ništa što sam uradio. Ako sebi želim dobro.

Ali onda dodaje i ispravlja se:

– Odmah da kažem da nisam ja bio u modi, nego televizija. Ja sam samo svoj posao pošteno obavio, i sve što se posle toga događalo sa Bubulejom, prošlo je mimo mene. Bubuleja još nema ni kola, ni televizor, koliko znam ima samo sako i još opravlja mašine za pranje rublja.

– A Bata Stojković?

– Ni Bata, isto tako, nema kola, nema ni televizor i takođe i dalje radi svoj posao.

Bubuleja je snažan, a Bata Stojković je nažalost samo izigravao snažnog čoveka.

Koliko je Bubuleja bio popularan, pokazuje i anegdota od te zime, iz Sarajeva. U nekoj kafani, društvo mladića za susednim stolom počelo je igru: da isprobaju ko može da savije metalnu petobanku – to je Bubuleja tako lako izvodio na televiziji. Naravno, niko od mladića nije uspeo da savije novčić i pozvali su Batu: “Bubuleja, hajde savij.”

– Nisam imao kud. Da kažem “ne mogu” – ne smem. Da savijem – ne mogu. Da napustim kafanu – opet ne smem: videće društvo da sam nizak rastom, pa će navaliti… I onda pokušam na sreću: “U redu, ali na televiziji su mi za taj štos plaćali po dvesta hiljada. Bez para neću da radim.” Tako sam se izvukao, jer mladići ili nisu imali dvesta hiljada ili nisu hteli da ih daju.

Zašto uvek igrate pomerene ljude?

– Ne znam da li su oni stvarno pomereni, ili ih ja takvima napravim. Volim interesantne ljude.

*Odlomak iz hit knjige o Danilu Bati Stojkoviću koja se dobija na poklon uz Nedeljnik

***

Nedeljnik i u novom broju od 22. oktobra donosi novu poklon knjigu iy hit edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Mond diplomatik na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 22. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Bati Stojkoviću, a u narednom broju ćete moći da čitate nepoznate priče iz života još jednog velikana – Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is glumci-dole.jpg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.