Da je trebalo, dogodilo bi se

0
EPA-EFE/HUGO DELGADO

“Trebalo je…”

Nema dve reči koje se češće izgovaraju od momenta kada je stadionom Rajko Mitić odzvonio poslednji zvižduk rumunskog sudije na revanš utakmici Crvene zvezde i Rendžersa.

Trebalo je da zbog one grafike u 83. minutu da Aleksandar Katai propušta naredni meč, navijači Crvene zvezde čupaju kosu sa glave. To bi značilo da ove sezone crveno-beli imaju i naredni meč. Da sezona u Evropi nije gotova. I da neće biti najboljeg u crveno-belom.

Baš je trebalo da bude tako. Od prvog minuta na Ajbroksu, do poslednjeg minuta na Marakani.

Trebalo je da Aleksandar Katai bude pola metra dalje od gola Rendžersa, pa da mu VAR ne poništi prvi gol u Škotskoj.

Trebalo je da Zvezda mnogo bolje brani prekid na Ajbroksu.

Trebalo je da Aleksandar Katai bude pola metra dalje od gola Rendžersa, pa da mu VAR ne poništi drugi gol u Škotskoj.

Trebalo je da neko malo bolje markira Moralesa u šesnaestercu Zvezde pa da Rendžers ne povede 2:0.

Trebalo je da Aleksandar Katai šutne bolje penal na Ajbroksu. OK, šutno je prilično dobro, trebalo je malo sreće da Mekgregor ne pogodi stranu. Ili da nema tako snažnu šaku.

Trebalo je da Ohi nekako proturi loptu do mreže pred kraj prvog poluvremena u Škotskoj.

Trebalo je da crveno-beli nauče lekciju i da bolje brane prekid na Ajbroksu, da Rendžers ne povede 3:0.

Trebalo je da Kangin šut ne završi na prečki, nego 10 centimetara niže. Ili da se od prečke odbije u gol.

Trebalo je da Ben bude pola metra dalje od gola Rendžersa, da mu ne ponište gol, Zvezdin treći u Škotskoj.

Trebalo je da posle brzog gola Ivanića na otvaranju utakmice u Beogradu, njegov šut dva minuta kasnije probije Mekgregora i da Zvezda povede 2:0.

Trebalo je da Milan Pavkov bude talija Crvene zvezde, kao toliko puta do sada. Da je tako bilo Pavkov bi sa ivice kaznenog prostora pogodio loše zatvorenu mrežu Rendžersa čiji je golman loše stajao. Da Zvezda povede 2:0.

Trebalo je da Pičini kada je iščačkao loptu i opalio sa 16 metara pogodi suprotne rašlje, da Mekgregor ne odbrani i to. Da Zvezda povede 2:0.

Trebalo je da zalutali hitac Kange iz kornera završi u mreži, ili da neko natrči na Mekgregorovu odbijenu loptu, pa da Zvezda na otvaranju drugog poluvremena ubaci loptu u gol.

Trebalo je da Ohi proba da šutne posle pasa Pavkova, ali ga je protivnik pošteno omeo, pa je trebalo da Milan Pavkov makar opruži nogu jer je pas Ohija prošao na manje od metar od njega. Mreža je bila prazna. Pa da Zvezda povede 2:0.

Trebalo je da Dejan Stanković izvede Pičinija na poluvremenu jer se pred njegovim očima uhvatio za zadnju ložu. Treblao je Eraković da ne ispadne na 45 metara od svog gola. A onda je trebalo da Pičiniju ne otkaže zadnja loža, pa da stigen Kenta. Ili da to uradi neko ko bi ga zamenio. Trebalo je da Dragovićev blok završi u korneru. A ne da Rendžers izjednači.

Trebalo je da Zvezda u tom trenutku ne padne energetski, ali je bilo logično što je pala.

Trebalo je da Dejan Stanković ima bolje izmene od Falka i Motike u trenutku kada je došlo do pada. Trebalo je da igrač od dva miliona evra bude u stanju da igra i duže od 20 minuta. Ili da igra tih 20 minuta, da postoji na terenu.

Trebalo je da Ivanić Kataijevu divnu loptu nakon prijema na grudi ubaci u drugi ugao Mekgregorovog gola, da Zvezda povede 2:1. Bilo je vremena.

Trebalo je da Ben odbijenu loptu posle šuta Kange ubaci u prazan gol sa četiri metra. Nije bio u ofsajdu. Pa da Zvezda povede 2:1. Bilo je vremena.

Trebalo je da Katai nakon što je jednom zalomio Lundstrama i Mekgregora ubaci loptu u mrežu, a ne da još jednom zalomi. I onda je trebalo da Pavkov sa pet metara ubaci loptu u gol na Kataijev centaršut. Da Zvezda povede 2:1. Bilo je vremena.

Sve je to trebalo da se dogodi. Ustvari, trebalo je da se dogode samo dve od svih nabrojanih stvari, pa da Zvezdaše ozbiljno zasvrbi to što Aleksandar Katai neće igrati u sledećoj utakmici.

Sledeće utakmice nema.

Crvena zvezda je posle 190 minuta na Ajbroksu i stadionu Rajko Mitić poražena od Rendžersa ukupnim rezultatom 4:2.

Trebalo je da ima malo sreće, pa da sve bude drugačije.

Ali sport je toliko puta pokazao da se uvek dogodi tačno ono što je trebalo.

Da je trebalo, dogodilo bi se.

Trebalo bi sačekati sledeći težak ispit za crveno-bele. Najteža lekcija u poslednjih pet godina je naučena na najteži način.