Srednjoškolac (17) iz Hrvatske tri je meseca živeo sam u kući bez struje, vode i grejanja jer ga nijedan od roditelja nakon razvoda nije poveo sa sobom.

Prvo je otišla majka, a godinu kasnije odselio se i otac. Ostavili su dvoje dece. Kad je mlađe dete kod bake, srednjoškolac je ostao sam.

Zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja dece policija je državnom tužilaštvu prijavila 40-godišnjeg oca, inače odranije poznatog policiji, i 39-godišnju majku, piše Jutarnji list.

Kako otkrivaju upućeni, roditelji su doživeli novčani krah, nakon čega je majka odlučila „trbuhom za kruhom“ da ode u inostranstvo. Radeći u poljoprivredi, zadržala se neko vreme u inostranstvu a onda se vratila kući porodici, gde se nije dugo zadržala.

Usledio je razvod braka, a sporazumno je odlučeno da sin ostane da živi s majkom dok je ćerka školarac pripala ocu. Majka se ubrzo nakon toga odselila u inostranstvo gde je zasnovala novu porodicu. Našla je novog supruga s kojim je dobila dete. A sin je otišao da živi s ocem i sestrom. Majka za decu u Hrvatskoj, kako se otkrilo istragom, više nije pitala.

Život s dvoje dece u kući u kojoj mu se raspao brak ni otac nije mogao dugo da podnese. I on je, pre otprilike godinu dana, napustio dom, ostavivši dvoje maloletne dece u kući da vode brigu sami o sebi. I on je pronašao novu ljubav.

„U tom periodu otprilike, kad se naš sused odselio negde od dece, devojčica je otišla da živi kod bake. Mislili smo da je za njom otišao i njen brat. Dečkića smo viđali u ulici, ali smo uvek mislili da dolazi po stvari koje im trebaju. U toj kući, znate, već godinu dana sigurno nema osnovnih uslova za život, počevši od struje, vode i grejanja. Tek smo naknadno otkrili, kad su se neke osobe iz institucija tu raspitivale, da je dečko mesecima živeo zapravo sam. To je za svaku osudu. Nadam se da su deca sada zbrinuta i na sigurnom. Da su nas pitali za pomoć, sigurno bi im cela ulica pomogla, izjavila je za Jutarnji jedna komšinica.

Prema oceni nadležnih službi, roditelji nisu vodili brigu o deci, njihovoj prehrani, zdravlju, higijeni, školskim obvezama… zbog čega su i popustili u školi.

„Devojčica se osećala napušteno. Nema goreg nego kad ti majka okrene leđa. Navodno je čak želela da pođe za mamom, ali joj se ta želja nije ostvarila. Čuli smo da je dečak uspeo nekako da se snalađe dok je bio sam. Odlazio je i kod dede nešto da pojede ili se opere, međutim, taj čovek ni sam nema uslova da primi unuke jer živi na ivici siromaštva“ zaključila je druga komšinica

Nadležne je o svemu obavestila škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.