Da, hrskavica može da se regeneriše, a naučnici su otkrili i kako

1
Foto Profimedia

Zbog oštećenja hrskavice, mnogim pacijentima su svakodnevne obaveze pa i obična šetnja nepremostive i veoma bolne prepreke. Do nedavno se smatralo da je njeno obnavljanje nemoguće, ali su američki naučnici objavili rezultate studije koja opovrgava to mišljenje, što će svakako otvoriti nove mogućnosti za lečenje osteoartritisa, piše RTS.

Mada se do sada smatralo suprotno, hrskavica u ljudskom organizmu ipak može da se regeneriše, potvrdilo je istraživanje naučnika Univerziteta „Djuk“.

Doduše, reč je o ograničenim kapacitetima, ali dovoljnim da budu polazište za pronalazak novih načina u lečenju osteoartritisa.

Dosadašnje mišljenje zasnovano je na nedostatku krvi u hrskavici zglobova, zbog čega je njeno obnavljanje smatrano nemogućim.

Međutim, prema novim podacima, ključnu ulogu u procesu regeneracije nema krv, već molekularni proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljenih udova.

Ovaj proces je najefikasniji u gležnjevima, nešto manje u kolenima, a najmanje u kukovima, napominju naučnici.

1 KOMENTAR

  1. Хајд` што не знају амерички начници, ал` како није у Србији познато, да је наша докторка Мандић својим патентом успела ПРВА у свету да регенерише хрскавицу?! За тај проналазак је добила многа признања у Свету, а у Србији о томе министарства здравља ЋУТЕ!!! Погледати снимак са РТС – https://www.youtube.com/watch?v=7fHOJAjBQSU

Comments are closed.