Poslovanje vaše kompanije danas svakako veoma zavisi od informacionih tehnologija. Sve vaše aktivnosti se mahom sprovode kroz mnogobrojne informatičke alate, svi vaši podaci, a još bitnije i izuzetno osetljivije – podaci o vašim klijentima, sa različitim bazama podataka, kompletno poslovanje sa klijentima, uključujući prodaju i novčane transakcije, sprovodi se putem interneta.

Veoma ste svesni koliko zavisite od navedenih alata i baza podataka i zbog toga ste preduzeli niz razumnih koraka: zaštitili ste svoje podatke i aplikacije, uveli ste stroge bezbednosne sisteme i protokole.

Ali, kako napreduju sistemi zaštite, napreduju i znanja i veštine onih koji vaše vredne podatke žele da zloupotrebe, kao i da vam onemoguće rad. Rizik cyber napada postaje standardni rizik poslovanja.

Ono što vam se svakako i pored svih pomenutih mera zaštite može desiti jeste povreda podataka, određeni bezbednosni incident, a kao posledica toga brojni zahtevi za naknadu štete trećim licima, kao i visokotehnološka iznuda ili visokotehnološki kriminal.

Vaša kompanija može pretrpeti veliku štetu kao posledicu navedenih događaja: vaši troškovi odgovora na incident (sprečavanje dalje štete) i ponovnog uspostavljanja rada informacionog sistema, gubici izazvani prekidom rada, plaćanje otkupnine za povraćaj podataka i zloupotreba vaših sredstava (na primer sredstava na računu). Na kraju, možda će se pojaviti troškovi po osnovu zahteva vaših klijenata i partnera da im nadoknadite štetu zbog zloupotrebe i povrede njihovih podataka ili zbog nemogućnosti da im pružate ranije ugovorenu uslugu.

Zbog toga su osiguravači već krajem prošlog veka postavili prve osnove osiguranja cyber rizika. Već 2000. godine, na međunarodnom tržištu pojavile su se prve polise.

Danas je ovo osiguranje dostupno i na našem tržištu. Pored pokrića napred navedenih slučajeva i troškova, Triglav osiguranje obezbeđuje i asistenciju u vidu hitne intervencije u cilju smanjenja štete i obezbeđenja podataka i vašeg sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.