“Čvrsto stisak pandemije kovida-19”: Evropa jedini region gde broj novozaraženih raste od oktobra

0
Foto Beta/(AP Photo/Matthias Schrader, File)

(Beta-AP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je prošle nedelje broj slučajeva infekcija korona virusom povećan 11 odsto u Evropi, jedinom regionu sveta gde broj zaraženih nastavlja da raste od sredine oktobra.

SZO je u nedeljnom izveštaju o pandemiji navela da je broj novih slučajeva infekcije i umrlih od posledica korona virusa u celom svetu porastao za oko šest odsto.

Prijavljeno je 3,6 miliona novih infekcija i 51.000 smrtnih slučajeva tokom prošle nedelje.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge upozorio je da bi, ukoliko se uskoro ne preduzmu hitne mere, Evropa mogla zabaležiti još 700.000 smrtnih slučajeva do proleća.

“Evropski region ostaje u čvrstom stisku pandemije kovida-19”, rekao je Kluge.

On je pozvao evropske države da pospeše vakcinaciju i preduzmu druge mere poput obaveznog nošenja maski i socijalne distance kako bi se izbegla upotreba poslednjeg sredstva potpunog zatvaranja.

Dodao je da je širom evropskog regiona SZO, koji se proteže od centralne Azije, podeljeno više od milijardu doza vakcina i da je stopa vakcinacije izmedju 10 i 80 odsto.

Globalno je, kako je SZO saopštila, broj novozaraženih u protekloj nedelji opao za 11 odsto u jugoistočnoj Aziji a na Bliskom istoku za devet odsto.

Najveći pad broja smrtnih slučajeva od korona virusa, 30 odsto, u protekloj nedelji zabeležen je u Africi.

U Severnoj i Južnoj Americi broj zaraženih je stabilan, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 19 odsto.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime