Cvijanović: “Dobro je i to što nije obesmišljena vera, već samo politika kojom upravlja mržnja”

0
Printscreen/YouTube/24 Vesti

(Beta) – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dobro što u Crnoj Gori nisu uspeli pokušaji da se osujeti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog, koji je ocenila kao uzvišen i svečan čin.

“Dobro je i to što nije obesmišljena vera, već samo politika kojom upravlja mržnja”, rekla je Cvijanovićeva za novinsku agenciju Srna.

Komentarišući dešavanja na Cetinju i pokušaje da se spreči ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, ona je istakla da svako normalan želi to što pre da zaboravi.

“Nismo naivni i znamo da ovakva negativna kretanja uvek ostavljaju duboke ožiljke i da će trebati mnogo i političkog i institucionalnog, pa konačno i verskog ili medjureligijskog napora da se smire strasti i da Crna Gora napreduje, kao što želimo i za sve zemlje naše regije”, naglasila je predsednica RS.

Govoreći o izjavama lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da se dva veka meša u politiku, Cvijanovićeva je rekla da je to samo “još jedan dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma”.

“Od čoveka koji Srbe naziva ‘lošim narodom’, srpske političare ‘genocidašima’, a onda napada i vredja SPC, ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu”, kazala je ona.

Dodala je da je “degutantna potreba političkog Sarajeva da se u pravilu svrstava na neku stranu kad je reč o drugim državama”.

“Tako to oni rade i kad je reč o politikama i političarima u Srbiji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori. Čim je neko imalo realan po pitanju BiH i seti se da tamo žive i neki drugi, osim Bošnjaka, i kaže nešto što nije po volji bošnjačkim političarima, oni se odmah okome i drže im lekcije”, ocenila je Cvijanovićeva.

Uptana na šta danas liči region nakon više od 20 godina medjunarodnog prisustva i intervencionizma, predsednica Republike Srpske je odgovorila da je prilično udaljen od onoga što su bili proklamovani ciljevi, sa uglavnom nerešenim političkim ili medjuetničkim odnosima.

“U Crnoj Gori dobijete nerede i haos, jer se organizuje ustoličenje mitropolita, u BiH dobijete visokog predstavnika mimo propisane procedure, koga onda poziva bošnjački član Predsedništva BiH da smeni srpskog člana istog tog Predsedništva, od Severne Makedonije se tražilo svašta, uključujući i promenu naziva države, da bi se kretali dalje ka EU, pa ne dobiju ništa”, kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Srbiji, za koju su znali da je bila i da će ostati najveći igrač u regiji, “natovare teret Kosova”, dodavši da “ne nabraja šta je sve doživljavala RS”.