Zakonom o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“, rekao je obrazlažući predlog zakona ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar „Staro sajmište“ između ostalog obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora „Topovske šupe“ na beogradskom trgu Autokomanda, dodao je Vukosavljević.

On je dodao da je predlogom zakona predviđena eksproprijaicija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra, kao i da su u pisanju zakona uzeta u obzir evropska iskustva, na primer državnog muzeja „Aušvic Birkenau“ u Poljskoj, čiji je osnivač republika.

„Osnivanjem memorijalnog centra čuvaćemo uspomenu na žrtve prošlosti i podsećati da se stradanja ne smeju ponoviti a donošenjem zakona obezbediti prikupljanje podataka, obrađivanje i obezbeđivanje tih podataka na jedinstven način na jednom mestu“, rekao je Vukosavljević u Skupštini.

Ovaj predlog je u dosadašnjoj raspravi naišao na odobravanje svih govornika.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.