“Čuvamo sećanje na žrtve”: Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište i planovi ministarstva kulture…

0
Foto: Printskrin YouTube

Zakonom o Memorijalnom centru “Staro sajmište” osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora “Jevrejski logor Zemun” i “Prihvatni logor Zemun”, rekao je obrazlažući predlog zakona ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar “Staro sajmište” između ostalog obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora “Topovske šupe” na beogradskom trgu Autokomanda, dodao je Vukosavljević.

On je dodao da je predlogom zakona predviđena eksproprijaicija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra, kao i da su u pisanju zakona uzeta u obzir evropska iskustva, na primer državnog muzeja “Aušvic Birkenau” u Poljskoj, čiji je osnivač republika.

“Osnivanjem memorijalnog centra čuvaćemo uspomenu na žrtve prošlosti i podsećati da se stradanja ne smeju ponoviti a donošenjem zakona obezbediti prikupljanje podataka, obrađivanje i obezbeđivanje tih podataka na jedinstven način na jednom mestu”, rekao je Vukosavljević u Skupštini.

Ovaj predlog je u dosadašnjoj raspravi naišao na odobravanje svih govornika.

(Beta)