Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić izjavio je da je protest u Beogradu 13. aprila proba dokle se stiglo u otporu uzurpatorima i uzurpaciji.

Prema njegovom mišljenju, skup 13. aprila će pokazati, kako je rekao, na prvom mestu brojnost nezadovoljnih građana i da je, u zavisnosti od toga koliko će se ljudi pojaviti, moguće „napraviti i neke velike preokrete“.

„Na primer, kad bi to bilo 300, 400 hiljada ljudi, onaj koji je izvršio velike uzurpacije, a to je Aleksandar Vučić koji je izašao iz ustavnih i zakonskih ovlašćenja, možda bi bio doveden u situaciju da podnese ostavku ako bude imao svesti i savest da vidi koliko građana to traži“, rekao je Čupić u Jutarnjem programu N1.

I ako ne izađe veliki broj ljudi, dodaje Čupić, ostaje velika grupacija i energija.

„Da je to vlast koja vodi računa o ovoj državi, ona bi prvo krenula u pregovore, ako ne sa partijama, onda sa građanskim aktivistima koji su otpočeli ovaj protest“, rekao je Čupić.

On je dodao da je kroz pregovore potrebno stvoriti preduslove za izbore.

„A to je promena zakona o predsedniku republike i promena zakona o vladi. Zatim, da se na drugačiji način napravi rešenje za Regulatorno telo za elektronske medije (REM) jer su elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom potpuno u rukama sadašnje vlasti i pretvorili su se u strašnu i užasnu propagandu. REM treba da se raspusti“, rekao je Čupić.

On je dodao i da u Republičkoj izbornoj komisiji treba da dođu najistaknutiji pravnici i časni ljudi.

„Da se onda sve što je vezano za biračke spiskove i procedure da se pripreme i obave izbori na kojima će pobednik imati apsolutno legitimitet i legalitet“, rekao je Čupić.

Čupić je istakao i da bi, promenom zakona, predsednik republike trebalo da napusti partiju čim se kandiduje, da ne sme da se pojavi na bilo kakvim manifestacijama bilo koje stranke i da u momentu izbrone kampanje ne sme nigde da se pojavi, niti njegova fotografija.

Sa aspekta vlade, dodao je Čupić, trebalo bi obezbediti da članovi vlade mogu biti i članovi partije, ali ne i u njenim telima.

Čupić je naveo i da se treba zakonom regulisati i to da „ako ne izađete na izbore, platite globu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.