Zvanična istorija i statistika, a znamo koliko tamo preko Bare vole statistiku i polažu na nju, reći će vam da je sve to sa „našima i NBA“ počelo kada je jedan bradati momak iz Prijepolja, koji mesec pre pada Berlinskog zida, obukao dres najvećeg košarkaškog tima osamdesetih godina, Los Anđeles Lejkersa.

Poznavaoci košarkaških prilika i hroničari ove igre vratiće vas nešto više unatrag, govoriće o Srbinu „Pistol“ Pitu Maraviću.

„Kada se govori o Srbima u NBA, uvek treba krenuti od Pita Maravića, ili možda od njegovog oca, koji je organizovao prve velike turnire za srpsku dijasporu pre Drugog svetskog rata“, rekao je za Nedeljnik Aleksandar Miletić, košarkaški hroničar i autor više knjiga o istoriji košarke na ovim prostorima.

Maravić stariji, nadimka Pres – poredili ga sa Pitsburg presom, pošto je bio informisaniji od novina – praktično je stvorio Pita Maravića.

„Pit Maravić je bio direktno njegov proizvod i jedan od sigurno 10 najvećih igrača NBA u istoriji. Verovatno najgenijalniji svih vremena. Jedna od njegovih biografija počinje citatom Boba Dilana da je čuo na radiju da je preminuo Pit Maravić i da je rekao: ‘Znam, to je onaj čovek koji je mogao da igra i zatvorenih očiju.’ Pit je bio zadojen srpskom tradicijom. Otac ga je uspavljivao srpskom pesmom i dok je trenirao, ta pesma mu je bila lajtmotiv. A stihovi su glasili: ‘Čuj sine, oči moje, čuvaj ono što je tvoje…'“, kaže Miletić.

Mark Krigel u bestseleru Njujork tajmsa o Pitu Maraviću uporedio je Pita sa Mocartom i Elvisom Prislijem – jer je košarka kroz njega bila sredstvo izraza. I zato što je bio kao Prisli – belac koji je u crnačkom fazonu interpretirao stvari.

To je kratka priča o prvom Srbinu koji je pisao istoriju NBA lige.

Komentara

 1. Srbin
  3. maja 2019. 11:49

  Nije tačno da je Pit Maravić prvi čovjek Srpskih korijena u NBA i američkoj košarci. To mjesto pripada Zdravku Bati Govedarici koji je draftovan od strane Filadelfije (tada Sirakjuz Nešnalsa) još srediom 1950-ih. I nešto mi ne pije vode da je Pit Maravić bio zadojen Srpskom tradicijom imajući u vidu da je poslije košarkaške karijere čovjek u želji da pronađe sebe istraživao jogu i hinduizam, bio vegeterijanac i nekada se samo voćem hranio. Takođe, fascinantna je činjenica da je Maravić sa 23 godine izjavio da ne želi da igra NBA 10 godina i da poslije toga umre od srčanog udara u 40 godini, što se upravo i desilo. Ali zašto bi to izjavio? Lično mislim zbog suplemenata koji su se i tada davali košarkašima u NBA, iako to nema veze sa njegovom smrti, odnosno srčanim udarom koji je doživio. Bio je vanserijski igrač i to da ga nazivaju Mocartom samo još jednom govori koliko su hrvati neoriginalni kada "svog" Dražena Petrovića nazivaju košarkaškim Mocartom.

  1. Goran
   3. maja 2019. 23:20

   Da pomenem je Pistol Pit davao za LSU prosecno 44,2 poena po utakmici. Da su tada postojale trojke on bi prosecno po utakmici davao 57 poena. Neke njegove suteve niko do danas nije ponovio.... Pre njega je u NBA igrao I cuveni George Mikan... Postoji Pismo koje je Mikan poslao svojima u Liku...

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.