Čudan simptom kovida-19: Osip na sluzokoži usta, ne samo na koži

1
Foto: Profimedia

Preliminarna istraživanja sada ukazuju na to da bi kožni osipi i osipi unutar usne duplje mogli biti simptom infekcije koronavirusom, ali je potrebno još istraživanja koja bi to potvrdila.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu “JAMA Dermatology,” otkrilo je da je među 21 pacijentom u Španiji za koje je potvrđeno da imaju COVID-19 i kožni osip, njih šest ili 29 odsto imalo je enantem – osim na sluzokoži i lezije u usnoj duplji.

Istraživači iz “Hospital Universitario Ramon y Cajal” iz Madrida, pokazali su da je prosečno vreme između pojave COVID-19 simptoma i razvoja enantema bilo oko 12 dana, piše CNN.

Otkriveno je da je jedan pacijent razvio enantem 24 dana nakon pojave simptoma, dva pacijenta su razvila enantem 19 dana kasnije, jedan je razvio enantem 12 dana posle, jedan je razvio enantem dva dana posle i drugi je razvio enantem dva dana pre, prenosi N1.

“Ovaj rad opisuje preliminarna zapažanja i ograničen je malim brojem slučajeva i odsustvom kontrolne grupe”, napisali su istraživači i dodali da njihovi nalazi i dalje ukazuju na to da je enantem mogući simptom COVID-19, a ne reakcija na lekove.

“Uprkos sve većim izveštajima o kožnim osipima kod pacijenata sa COVID-19, postavljanje etiološke dijagnoze je veliki izazov. Međutim, prisustvo enantema je snažan trag koji ukazujena virusnu etiologiju, a ne na reakciju na lek”, napisali su istraživači.

1 KOMENTAR

  1. Лично искуство: Почиње иглицама у носу, као иритацијом за кијање. Слабо цурење из носа. Малаксалост, општи умор. замарање. Наставља гребањем у грлу и јаким сувим кашљем (10 дана). Потом следи температура 38 – 38.5 (парацетамоли и слично делују само на два до два и по сата, после се температура поново пење на исто), уз грозницу (презнојавање и ноге у врелу воду). Трајало је 5 дана. Уз то, следи обилно знојење и врло таман урин. Даље, бол у грудима, стегнутост у грудима, немогућност удисаја (удисао на силу, што дубље и што дуже). Крајем друге недеље почиње благи опоравак и невероватна количина искашљаног секрета. Од средина треће недеље, крај на видику. Тог 17. децембра 2019., послат кући да се лечим од прехладе (грипа), при чему све ове симптоме заједно никада нисам имао ни са једном појавом грипа.

Comments are closed.