CSR profesionalci – nevidljivi heroji današnjice

  Piše Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje

  0
  Ilustracija: CSR

  Lista „CSR profesionalci“ koja je objavljena početkom meseca, prikazala je i istakla 58 stručnjaka u Srbiji koji se pre svega u kompanijama u kojim rade bave razvojem odgovornih i održivih praksi poslovanja. Ovi pojedinci dobro poznaju i razumeju ciljeve kompanije u kojoj rade, ali su takođe u stalnom dijalogu sa lokalnom zajednicom i rade na tome da koristeći potencijale firme doprinesu rešavanju nekog društvenog problema. Oni su prepoznati od svojih kolega, ali i od onih koji nisu tradicionalno povezani sa biznis sektorom, već rade u organizacijama civilnog društva, akademskim institucijama i sl. Danas kada je biznis sektor pod velikim pritiskom da postigne profit i stalni rast, a istovremeno smo izloženi vestima o klimatskoj krizi, nezaposlenosti, nejednakosti i drugim društvenim problemima, ova grupa ljudi ulaže svoje znanje, vreme i energiju da ove dve krajnosti održi u uzajamnom balansu. Iz tog razloga, kreatori liste nazvali su ove pojedince “nevidljivim herojima naoružanim ne samo dobrim namerama nego i znanjem, kreativnošću, analitičkim razmišljanjem i operativnim veštinama”.

  Kreiranje liste inicirao je Forum za odgovorno poslovanje, mreža kompanija okupljenih oko ideje da doprinesu razvoju društva kroz principe održivog razvoja. Kroz stalni dijalog sa CSR profesionalcima, mreža podstiče razmenu iskustava i okuplja ih oko pitanja važnih za lokalnu zajednicu. Nakon dugogodišnje saradnje sa njima, svesni njihovih kvaliteta, ali i izazova sa kojima se suočavaju, predstavnici Foruma su odlučili da ih istaknu pravljenjem prve liste na ovim prostorima koja stavlja akcenat na ovu profesiju.

  Lista „CSR profesionalci“ kreirana je na osnovu javnog poziva za prijave i nominacije koji je raspisao Forum za odgovorno poslovanje u saradnji sa Smart kolektivom, Represent Communications i magazinom Bizlife. Poziv za prijavljivanje ostaće otvoren do daljeg, a organizatori su najavili da će svake godine posvetiti kampanju promociji novih članova.