Konzumacija crvenog i obrađenog mesa, odnosno mesnih prerađevina, povećava rizik za oboljevanje od raka creva, pokazalo je najveće istraživanje o faktorima rizika za dobijanje karcinoma, piše Gardijan.

Departman za zdravstvenu i socijalnu zaštitu (DHSC) predlaže da se umesto 90g crvenog ili obrađenog mesa svakog dana, unos na dnevnom nivou smanji na makar 70g (idealno bi bilo još manje), pošto je dokazana veza sa rakom creva. Ta količina, 90g, predstavlja, navodi se, tri tanko sečena parčeta govedine, jagnjetine ili svinjetine, a svako parče je veličine polovine parčeta hleba.

Pod obrađenim mesom podrazumevaju se kobasice, slanina i šunka, a ako za doručak uz jaja pojedete dve kobasice i dva parčeta slanine, već ste uneli 130g mesa. Ako, međutim, za doručak pojedete vlakna koja se nalaze u ovsenim pahuljicama ili hlebu, ona će imati zaštitni efekat. Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije takođe je u januaru pokazalo da vlakna igraju važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti.

Istraživanje je trajalo pet godina u Velikoj Britaniji, a u njemu je učestvovalo pola miliona ljudi.

Studija je, međutim, pokazala da i konzumiranje alkohola povećava rizik za ovu bolest – čak 24 odsto više šansi da obole od raka creva imali su oni koji redovno piju alkohol.

Autori istraživanja napominju da meso ima i nutritivne benefite; ono je važan izvor grožđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.