Crnogorsko Ministarstvo zdravlja naložilo kontrolu lečenja Amfilohija

0
Foto Igor Pavicevic

(Beta) – Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopštilo je danas da je upravi cetinjske bolnice “Danilo Prvi” naložilo da odmah sprovede postupak interne kontrole kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju Radoviću.

Policija je juče saslušala direktorku te bolnice Sonju Radojičić i medicinsko osoblje koje je sprovodilo procedure nakon prošlonedeljnog pregleda mitropolita Amfilohija.

“Po dobijanju Izveštaja Komisije za internu kontrolu kvaliteta cetinjske bolnice, Ministarstvo zdravlja će dalje ceniti da li je potrebno formirati Komisiju za eksternu kontrolu kvaliteta rada te ustanove u predmetnom slučaju”, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da Komisija za eksternu kontrolu kvaliteta nije instanca koja sankcioniše, već na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja predlaže mere koje mogu da se odnose na učinjene propuste u organizacionom smislu.

“S druge strane, eventualni stručni propusti prosleđuju se na dalje postupanje Lekarskoj komori, u skladu s njenim ingerencijama, ili se u slučaju potrebe time bave drugi nadležni državni organi”, piše u saopštenju.

Podgorički mediji navode da istražitelji sumnjaju da je mitropolit Amfilohije lečen mimo procedure u Cetinjskom manastiru i da mu je osoblje bolnice “Danilo Prvi” donosilo lekove, ali i davalo kiseoničku terapiju.

Policija prikuplja podatke da li je u slučaju medicinskog tretmana Amfilohija Radovića došlo do kršenja procedure i nesavesnog lečenja.

Mediji pišu da policija proverava informaciju da je mitropolit Amfilohije testiran još 1. oktobra pod šifrom ili lažnim imenom, a da je kasnije dobio medicinski tretman uobičajen za pacijente zaražene koronavirusom.

U ranijem saopštenju bolnice “Danilo Prvi” navodi se da je mitropolit Amfilohije pregledan, da mu je uzeta krv radi analize, ali da je odbio testiranje na koronavirus i snimanje pluća.

Lekarski tim bolnice je tada objavio da Amfilohije ima “običnu prehladu” i da mu je “konstatovan bronhitis”.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC jutros je saopštila da je Amfilohije stabilnog zdravstvenog stanja.