Crnogorsko ministarstvo: “Državni vrh Srbije koristi reči poput ‘mlakonja’, ministri u vladi i nižerazredni funkcioneri SNS-a… To ne priliči duhu dobrosusedstva”

0
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO)

 (Beta) – Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore ukazalo je danas na “zabrinjavajuću retoriku i medijske navode koji su usmereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i Vlade”.

“U tome je učestvovao sam državni vrh Republike Srbije, koristeći neprimeren rečnik poput ‘mlakonja’, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS-a, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva. Zdravko Krivokapić je ne samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da “nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govore o svojstvima ljudi koji ga napadaju”.

“A da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU”, navodi se u saopštenju.

Nedopustiv je, navode, paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi.

“Tim pre što u proteklih šest meseci, ni ova Vlada (Crne Gore), ni ovaj premijer (Krivokapić) nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka preneta je želja za unapredjenje odnosa sa Srbijom”, podsetilo je Ministarstvoo.

Crna Gora, piše Ministarstvo, pripada svim njenim gradjanima i svi su jednako konstitutivni, “jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao deo sebe u Crnu Goru”.

“Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih gradjana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih gradjana. Stoga je bilo kakvo “prisvajanje” 30 odsto naših gradjana neprimereno i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države”, piše u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.