Crnogorska vlada donela olakšice za sticanje državljanstva: “Rešiće se status nemalog broja građana…”

0

(Beta) – Crnogorska Vlada odlučila je danas da olakša dobijanje državljanstva Crne Gore izmenom Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

U informaciji Vlade se navodi da će privremeni boravak biti uračunat kao osnova za dobijanje crnogorskog državljanstva.

Crnogorski Zakon o državljanstvu predviđa privremeni boravak kao jedan od uslova za sticanje državljanstva dok je Vladina Odluka propisivala neprekidni boravak, koji se tumačio kao stalni.

Tako je bilo potrebno da osoba u nekim slučajevima boravi neprekidno 15 godina, odnosno pet privremeno i deset stalno, u Crnoj Gori da bi dobila državljanstvo.

Vlada sada predlaže da se neprekidni boravak definiše tako da se uračunava i periood privremenog uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog.

“Predloženo rešenje će rešiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usled ovako definisanih uslova nisu još uvek uspeli da steknu crnogorsko državljanstvo”, stoji u informaciji.

Pravo na državljanstvo, po zakonu, između ostalog sada ima osoba koja neprekidno i zakonito boravi u Crnoj Gori deset godina pre podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo.

Stalni boravak se dobija nakon pet godina privremenog boravka. Vladina Odluka je propisivala da je potrebno međutim da bude deset godina neprekidnog boravka, što su državni organi tumačili kao stalni boravak.

U Vladinoj informaciji se navodi da su sudovi presuđivali u korist državnih organa i na fonu Vladine odluke, te su zato odlučili da je izmene i preciziraju.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je ranije da bi brzo mogao biti završen Predlog zakona o državljanstvu koji će, kako je rekao, biti liberalniji od trenutno važećeg.

Važeći Zakon o državljanstvu je vrlo strog i zabranujuje dvojno državljastvo osim u nekim posebnim situacijama. Osim toga potrebno je neprekidno boraviti u Crnoj Gori deset godina da bi se apliciralo za dobijanje državljanastva.

Mnogi grajani koji su kao izbeglice došli pre 30 godina još nemaju rešeno pitanje državljanstva.

Aktuelni Zakon o crnogorskom državljanstvu usvojen je u februaru 2008. godine, dve godine nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Poslanici većine tadašnjih opozicionih partija, a sada stranaka koje čine vlast, ocenili su zakon kao “rigidan i diskriminatorski”, posebno prema Srbima u Crnoj Gori, jer po zakonu ne mogu dobiti crnogorsko državljanstvo ako su državljani Srbije.

U Crnoj Gori živi 63.746 stranaca, što je oko deset odsto ukupnog broja stanovnika. Od njih je za 30.930 odobren status stranca sa stalnim boravkom jer godinama žive tu i potencijalni su dobitnici državljanstva, dok je 32.816 osoba ima odobren privremeni boravak u Crnoj Gori.