Crnogorska policija od sutra neće obezbeđivati litije: “Odgovornost za eventualne incidente snosiće organizatori…”

0
Foto: Profimedia

Crnogorska policija je saopštila da od sutra neće obezbeđivati litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i da odgovornost za sve eventualne incidente snose organizatori.

“Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori”, piše u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se navodi da ta javna okupljanja većinom nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Uprava policije je ocenila da je policija “pokazala visok prag tolerancije” i te skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, “ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira”.

“Moramo biti svesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju”, naglasila je policija.

U saopštenju se navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje potpuno onemogućeno na određenim relacijama, čime se dovodi u pitanje i normalno funkcionisanje gradskih i medicinskih službi i život građana, “iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda”.

Policija ukazuje da “kriminogene strukture mogu iskoristiti” zauzetost policije, budući da je “značajan deo policijskih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija”.

“Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola”, piše u saopštenju.

Pored toga, tokom litija je bilo paljenja baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava, a po saznanjima policije ima i pojedinaca koji nose hladno i vatreno oružje.

“Sve to može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih dela”, piše u saopštenju u kojem se ukazuje da policija intenzivno radi na prikupljanju dopunskih saznanja o tome i da će obavestiti tužioca.

Episkopski savet SPC je prethodno saopštio da ga je policija obavestila da više neće obezbeđivati litije.

U saopštenju Episkopskog saveta piše da je obrazloženje policije bilo “različito i nerazgovetno” od grada do grada i od slučaja do slučaja.

“Navedeni razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nisu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon”, naveo je Episkopski savet SPC.

U saopštenju taj savet navodi da se jedan broj policijskih načelnika pozivao na, kako su kazali, netačno prenetu izjavu sveštenika Gojka Perovića u nedelju RTS-u o tome da Crkva ima teškoća s organizacijom litija – što je, piše u saopštenju, “velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u celosti glasi da pored svih teškoća Crkva uspeva da sve organizuje uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda”.

Takođe, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta, iz kancelarije Mitropolije SPC danas je tim povodom ostvaren kontakt s direktorom Policije Veselinom Veljovićem, i zatražen hitan sastanak, na kojem bi se zajednički sagledale eventualne teškoće i gde bi se ponudila kadrovska pomoć policiji redara-volontera iz redova Crkve.

Po njihovim rečima, Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje i dodaju da je na taj način doveo Crkvu pred svršen čin u pogledu organizacije litija u petak uveče i u nedelju.

“Pozivamo Upravu Policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira”, piše u saopštenju.

Episkopski savet je naveo da će se “molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti”, a o načinu će se sveštenstvo dogovoriti i o tome blagovremeno obavestiti vernike.

(Beta)