Crnjanskom bi u Srbiji danas nedostajalo više suverenizma i više pravde

0
Foto: Laguna

Možda će već na početku razgovora za Nedeljnik Slobodan Vladušić reći da ga rang-liste ne zanimaju, ali postoji jedna koja je, ako ne važna, a onda zanimljiva: na listi bestselera, njegov novi roman “Omama”, u izdanju Lagune, koji govori o berlinskim danima diplomate – tada atašea za kulturu – Miloša Crnjanskog, već nedeljama zauzima prvo mesto. O Crnjanskom kao inspiraciji, srpskim (ne samo književnim) podelama, ideologiji, navijačima i odnosu njegovog junaka sa drugim velikanima srpske i južnoslovenskih književnosti, za Nedeljnik govori Slobodan Vladušić.

Vladušić je, inače, autor biografije Miloša Crnjanskog, šeste knjige iz edicije “Velike biografije”, koja će biti poklon svim čitaocima Nedeljnika u broju od 8. jula.

Ako je vama politički uzor, kako ste više puta govorili, Borislav Pekić, u igri alternativne istorije, može li se pretpostaviti kako bi Crnjanski, a kako Pekić posmatrali današnju Srbiju?

Da, moj politički uzor je Borislav Pekić, zato što se kod njega jasnije pojavljuje jedna misao koja je, po mom sudu, bila prisutna i kod Crnjanskog. To je ideja desne socijaldemokratije: ako želite socijalnu pravdu, morate da imate jaku državu; ako pak želite da imate jaku državu, ta država mora da bude pravedna. Iz tog razloga, meni se čini da bi oni slično gledali na današnju Srbiju. I jednom i drugom bi nedostajalo više suverenizma i više pravde. Da li bi na sadašnjem političkom tržištu mogli da pronađu nekoga na koga bi mogli da se klade, to je već drugo pitanje.

Ceo intervju sa Slobodanom Vladušićem objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. jula

Svi čitaoci na poklon dobijaju novu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Borislav Pekić: Pisac i prorok”

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs