Crni dani: Negativan rekord po broju aktivnih slučajeva u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Crna Gora je u nedelju registrovala rekordan broj od 3.208 aktivnih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, odnosno 509 obolelih na 100.000 stanovnika, objavile su zdravstvene vlasti.

Institut za javno zdravlje je u nedelju potvrdio 226 novozaraženih osoba, dok su u subotu uveče stigli rezultati oko 1.000 uzoraka koji su zbog malog kapaciteta crnogorskih laboratorija ranije poslati na analizu u Njemačku, te su potvrdili korona virus kod još 488 stanovnika Crne Gore.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva KOVIDA-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.208, što je na 100.000 stanovnika 509 obolelih”, saopštio je Institut.

Ukazali su da su ti uzorci uzeti pre tačno dve nedelje pošto su 30. avgusta održani parlamentarni izbori kada je, uprkos zabrani, bilo masovnih skupova i pristalica vlasti i opozicije.

Najviše novozaraženih je u Nikšiću, Beranama i Podgorici – gradovima gde je bilo najviše političkih skupova.

Poslednjih dana je oštrija kontrola poštovanja epidemioloških mera koje predviđaju i obavezu svih starijih od sedam godina da i unutra i napolju koriste maske, da ne prilaze drugim ljudima na manje od dva metra, posebno u ugostiteljskim objektima u kojima ne smeju biti više od četiri osobe za istim stolom.

Zvaničnici zdravstva ne isključuju mogućnost ponovnog zatvaranja celih gradova, ako bi se “bolnice rapidno punile”.

Početak školske godine u Crnoj Gori i početak rada vrtića odloženi su za 1. oktobar, ali epidemiolozi kažu da će to zavisiti od stanja.

Crna Gora je početkom juna bila jedina zemlja Evrope “bez korona virusa”, ali ubrzo pošto je Vlada otvorila granice, virus je ponovno stigao i brzo se proširio.

U prvom delu epidemije, kada su skoro dva i po meseca na snazi bile restriktivne epidemiološke mjere, zaražene su svega 324 osobe, a svega devet je umrlo od infekcije.

U periodu od sredine juna, korona virusom se zarazilo 8.388 stanovnika Crne Gore, a 118 umrlo za nepuna tri meseca.