Crna Gora prva u Evropi po broju zaraženih, a procenjuje se da ih ima tri puta više nego zvanično…

0
Foto: Profimedia

Crna Gora je na prvom mestu u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra, pokazuju da Crna Gora, sa stopom od oko 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima navjeću stopu oboljelih u Evropi, objavile su Vijesti.

Crnu Goru sledi Jermenija, dok je Španija na trećem mestu među 45 evropskih zemalja.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, za Vijesti je ocenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, smatra Vujošević.

On je rekao i da procenjuje da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrovani broj.

Objasnio je da oko 80 odsto inficiranih novim koronavirusom nema tešku kliničku sliku, pojedini se nisu javljali lekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma, koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

“To što ih zdravstvena služba ne registruje, nije služba kriva. Asimptomatske osobe ne znaju da su zaražene, ali ako prenesu virus, možete dobiti i najtežu formu”, rekao je Vujošević.

Koronavirus u Crnoj Gori otkriven je juče kod 130 osoba, a pristigli su i rezultati testova iz Nemačke, koji pokazuju da je, među 1.300 uzorkovanih, 573 pozitivnih na COVID-19. Najveći broj novozaraženih, njih 51, su iz Podgorice.