Crna Gora: Priča o jednom nevladinom Institutu, osuđivanom direktoru u socijalnom radu i pritiscima na novinare

0
Panorama Podgorice. Fotografija: Wikimedia Commons

Podgorička “Pobjeda” objavila je, u tekstu pod naslovom “Alarm za državu: Osuđivani nasilnik brine o žrtvama nasilja” kako je crnogorsko Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nedavno za pružanje usluge socijalne i dečje zaštite opredelilo 100.000 evra NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku za projekte kojima se pomaže žrtvama nasilja – SOS telefon i Sklonište za žrtve trgovine ljudima.

I to uprkos tome što je, kako navodi taj list, direktor te NVO Mitar Radonjić je dva puta pravosnažno osuđivan zbog nasilja, a jednom zbog samovlašća, a što piše u presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda iz Podgorice. Iz MFSS su “Pobjedi” kazali da po zakonu i pravilniku nije propisano da se taj resor bavi takvim informacijama.

“Na pitanja jesu li prilikom odabira pružalaca usluga provjeravali reference ljudi koji su se prijavili na konkurs, znaju li da je Radonjić osuđivan za nasilničko ponašanje, kakav je njihov stav da se žrtve nasilja obraćaju za pomoć nekome ko je osuđivan za ovo krivično djelo, odgovaraju, između ostalog, da Ministarstvo nema zakonskog osnova da traži dokaz o kaznenoj evidenciji i ističu da ne raspolažu tim podatkom o direktoru Radonjiću”, piše “Pobjeda”.

“Upitani da li je Ministarstvo ikada vršilo kontrolu ili evaluaciju rada prethodnih službenika koji su odobrili licence, kažu da Komisija za izdavanje licence za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite koju je obrazovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a potom Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u svom radu postupala je u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje, suspenziju i oduzimanje licence za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite i podzakonskim aktima kojima su propisani bliži uslovi za pružanje i korišćenje, normativi i minimalni standardi usluga socijalne i dječje zaštite”, navodi se dalje u tekstu.

Inače, iz Osnovnog suda u Baru “Pobjedi” su potvrdili da je Radonjić pravosnažno osuđen 2014. godine zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja, u sticaju sa dva krivična dela – protivpravno lišenje slobode. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca.

“Sud je Radonjića proglasio krivim što je sa još jednom osobom 27. 6. 2011. godine oko 19 sati, ispred osnovne škole dok su se nalazili u vozilu, protivpravno lišili slobode maloljetne G. J. i G. I. Radonjić je pozvao oštećenog G. J. da dođe do vozila. Kada je došao, Radonjić ga je kroz otvoren prozor rukama uhvatio za glavu i jedanput udario o krov vozila, nakon čega je oštećeni pobjegao i sakrio se u prodavnicu. Radonjić ga je stigao, uhvatio za ruke i dovukao do vozila, gdje je naredio i njemu i oštećenom G. I., koji se tu nalazio, da uđu u vozilo, što su oni i učinili. Sjeli su pozadi. Radonjić, koji se nalazio na mjestu suvozača, nastavio je da maloljetnika udara šakama po glavi i tijelu, tražeći da mu vrate mobilni telefon i fotoaparat, za koje smatra da su mu oni prethodno oduzeli. Radonjić je maloljetnika izvukao iz vozila i ponovo izudarao šakama u predjelu glave i tijela, odakle ga je osoba sa kojom je bio odvezla do apartmana. I u apartmanu je, kako piše u presudi, nastavio da obojicu oštećenih udara rukama u predjelu glave i tijela, gdje je naredio jednom da klekne na koljena, a onda ga udario nogom u leđa. Prestao je da ga udara kada mu je potekla krv iz nosa. Zatim im je obojici zaprijetio da će ih zapaliti ako slučaj prijave policiji. Osnovni sud u Baru je Radonjića ponovo osudio i 2018. godine – ovog puta zbog krivičnog djela samovlašća. Presuda je te godine postala pravosnažna”, navodi “Pobjeda”.

Inače, “Pobjeda” je istog dana objavila i da je Radonjić pozvao novinarku Nadu Đurđevac koja je istraživala ovaj slučaj.

“Očekujem da u skladu sa Zakonom, ali i novinarskom etikom kontaktirate i mene prije objavljivanja članka s obzirom da se mnome bavite na čudan način sa tvrdnjama koje nisu istinite”, piše u poruci koju je novinarka Nada Đurđevac dobila oko 17 sati.

Redakciji “Pobjede” obratila se i advokatica Mitra Radonjića.

Zbog ovoga su reagovali Institut za medije Crne Gore (IMCG), Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE). Oni su izrazili zaprepašćenje i zabrinutost zbog “novog pokušaja pritiska na medije” i izrazili solidarnost sa novinarkom.

Narednog dana, Radonjić je na pojedinim crnogorskim portalima i u izdanjima objavio plaćeni tekst pod naslovom “Brutalna kampanja protiv mene doživjela potpuni fijasko”.

“Baš kao što sam i najavio, zahvaljujući informaciji koju sam dobio iz tog medija, BRUTALNA kampanja protiv MENE, usmjerena na moju LIČNU diskreditaciju započela je juče ujutro od strane jednog medija, i na samom startu je doživjela apsolutni fijasko. Članak su započeli fotografijom sa jednom humanog protesta gdje sam bio među organizatorima povodom smrti jedne porodilje i iskoristili su fotografiju sa jednog tako tragičnog događaja da bi me prikazali u što ,,tamnijem” svijetlu – dovoljno govori o onima koji se bave takvim PODMETAČINAMA. Dalje, senzacionalističkim naslovom pokušavaju da pridobiju pažnju javnosti ukazujući na nekakav nepostojeći ,,zakonski feler” za šta ja, kao GRAĐANIN a ne DONOSIOC ODLUKE ili POLITIČAR zaista ne mogu biti nadležan iako sam NVO aktivista, što dovoljno govori o znanju, ekspertizi i profesionalnosti onih koji javnosti plasiraju PODMETAČINE usmjerene na moju LIČNU diskreditaciju, naravno bezuspješno”, piše, između ostalog, u tom sponzorisanom tekstu.