Crna Gora: Odluka o otvaranju granice sa Srbijom kad bude poznat zdravstveni ishod derbija u Beogradu…

1
Foto: Profimedia

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti donelo je novu metodologiju daljeg otvaranja crnogorskih granica i poručilo da će odluku o otvaranju prema Srbiji doneti kasnije, preneo je Blic.

NKT je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Podsetimo, Crna Gora je i pre sedam dana ažurirala listu zemalja čiji državljani mogu da pređu njenu granicu, a na njoj i tada nije bilo Srbije.

Iz Podgorice je tada najavljeno otvaranje granica za države koje nemaju više od 25 inficiranih na 100.000 stanovnika. Srbija sada ispunjava taj zahtev, ali su u međuvremenu doneti novi.

Zemlje čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na kovid-19 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 časova su: Albanija, BiH, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

“Na predlog Instituta za javno zdravlje usvojen je skup kriterijuma za povećanje dostupnosti Crne Gore, otvaranje naših granica i omogućavanje nesmetanog međunarodnog saobraćaja uz mere prevencije širenja koronavirusa. Novi pristup zasnovan je na principima:

1: nediskriminacije – odluka se donosi na osnovu boravka odnosno rezidencijalnog statusa lica, a ne njegovog državljanstva,

2: fleksibilnosti – odluka se donosi na osnovu epidemiološke situacije uz visoku toleranciju za potrebe tranzita kroz Crnu Goru,

3: zajedničkog i koordinisanog pristupa – Crna Gora kao lider evropske integracije popuštanje mera sprovodi u komunikaciji i razmeni epidemioloških podataka sa državama Evropske unije i drugim zemljam kandidatima za članstvo”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa usvojenim principima formirane su tri liste država zavisno od: broja aktivnih i novih slučajeva infekcije korona virusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemiju uzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su kapaciteti za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, lečenje i izveštavanje.

Države čiji građani mogu bez ograničenja ući u Crnu Goru, su: Alžir, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Australija, Austrija, Bahami, Barbados, Brunej, Bugarska, Butan, Češka, Danska, Dominika, Eritreja, Estonija, Etiopija, Fidži, Filipini, Finska, Gambija, Gana, Grčka, Grenada, Grenland, Gruzija, Gvajana, Gvineja, Holandija, Hrvatska, Indonezija, Irska, Island, Istočni Timor, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Južni Sudan, Kambodža, Kamerun, Kenija, Kina, Kipar, Kirgistan, Komorska ostrva, Kongo, Kostarika, Kuba, Laos, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Madagaskar, Mađarska, Malavi, Malta, Malezija, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mjanmar, Monako, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Obala Slonovače, Palestina, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Slovačka, Ruanda, Sejšeli, Senegal, Slovenija, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Švajcarska, Sveta Lucija, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Nacionalno koordinaciono telo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je, kako se navodi, ova zemlja privržena.

Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti doneta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik, prenele su Vijesti.

“Deo nove politike otvaranja Crne Gore je i današnja odluka da se omogući dolazak turista iz epidemiološki sigurnih delova pojedinih država (princip regionalizacije) čarter letovima uz prethodnu komunikaciju tur-operatera sa našim nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija”, navodi se u saopštenju.

Ukinuto je ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije kojima je omogućen ulazak u Crnu Goru.

Ista pravila koja važe za sve putnike u smislu država čiji su rezidenti uvedena su i za osobe koje u Crnu Goru dolaze jahtama.

U skladu sa preporukama Evropske komisije Institut za javno zdravlje je predložio, a NKT prihvatilo izuzimanje iz navedenih kriterijuma određenih kategorija lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i zaposlenih koji predstavljaju jasan ekonomski interes. Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru biće propisane za:

1. Zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike;

2. Lica koja vrše ili obezbeđuju transport putnika i robe;

3. Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći u vršenju svojih funkcija

4. Određene kategorije putnika u tranzitu;

5. Lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane proterivanja).

Nacionalno koordinaciono telo je posebno analiziralo ukupni razvoj epidemiološke situacije u regionu i šire, kao u broj novih slučajeva infekcije u Crnoj Gori. Konstatovano je da činjenica da epidemiološka istraživanja puteva importacije i eventualne lokalne transmisije još nisu završena predstavlja razlog više da se građani bez izuzetka i u potpunosti pridržavaju svih propisanih mera.

Rezultati epidemioloških i bezbednosnih provera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca. Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi naša ekonomija i nacionalni interes crnogorske države. Zato sve nadležne institucije imaju dodatni motiv i obavezu da u kontinuitetu snažno sprovode zakonom propisane aktivnosti i procesuiraju pojedince ili grupe koji prete da neodgovornšću ugroze sve građane.

Nove mere stupaju na snagu u nedelju, 21. juna, u ponoć.

1 KOMENTAR

  1. Dajte molim vas ostavite Crnu Goru, zašto moramo ove godine kod njih. Nemoj da se više ponižavamo i da ih molimo. Vrlo brzo će oni doći da mole nas. Ono što je meni bitno, mi bez njih možemo a ako oni mogu bez nas onda sa srećom.

Comments are closed.