Niko ne može da isključi mogućnost novog masovnog obolevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je reč o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnost, rekao je član Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Aleksandar Kujović, preneo je N1.

Komentarišući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to verovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi talas koronavirusa.

„Ono što su dosadašnja saznanja u vezi sa epidemijom, i ono što su saznanja o ranijim pandemijama, ide u prilog toga da će se dogoditi drugi, verovatno i treći talas koronavirusa, odnosno da će virus ući u endemsku cirkulaciju s ljudima, što se dešava sa drugim respiratornim patogenima, poput virusa gripa“, rekao je Kujović u Jutarnjem programu RTCG. Koliko će ljudi oboleti u svakom narednom talasu, kako je pojasnio, zavisi od nas.

„U uslovima kad nemamo vakcinu, kad nemamo lek, pridržavanje mera, poput maske, higijene ruku i fizičke distance, jeste nešto što nas jedino brani od masovnog obolevanja i jačeg drugog talasa“, rekao je Kujović. Govoreći o tome koliko smo danas spremniji za drugi talas, Kujović je rekao da smo sada bogatiji iskustvom za epidemiju, a značajno smo i opremljeniji.

„Imamo značajno više respiratora nego na početku epidemije, imamo ozbiljnu državnu rezervu opreme za privremene bolnice, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava koja će poslužiti u eventualno novom talasu“, istakao je Kujović.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.