“Crna Gora je juče bukvalno izbegla bankrot…”

1
Foto: Profimedia

Crna Gora se zadužila još 750 miliona evra da nadoknadi manjak u državnoj kasi za iduću godinu, objavili su podgorički mediji.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kasnije je tokom obraćanjima medija rekao da je država prilikom zaduživanja dobila jednu od najpovoljnijih ponuda, dok je novi ministar finansija Milojko Spaić rekao da je “Crna Gora dobila ekonomsku budućnost”.

Ministar finansija i socijalnog staranja rekao je da je Crna Gora “juče bukvalno izbegla bankrot”, prenose podgoričke Vijesti.

“23. novembra otišli smo do ministra finansija i njegovog tima koji su bili korektni i kooperativni. Mi smo videli situaciju kakva je i za dva dana doneli odluku. Od 25. novembra počeli smo sa pripremom izdavanja obveznica. Čitav tim Ministarstva finansija je radio na tome i u toku prethodnog ministra finansija i za poslednja četiri dana”, rekao je Spajić.

Dodao je da “smo reagovali pre početka sledeće godine, kako ne bi upali u dužničku krizu”.

“Dug dolazi na naplatu u martu. Ukoliko bi pokušali sa takvim planom i sledeće godine da izdamo obveznice cena bi bila višestruko veća i ušteda je oko 100 miliona evra. Uštedećemo na kamatama, korišćenju starih kredita koji su jako nepovoljni, refinansirati one koji dolaze na naplatu sledeće godine i investirati u budućnost Crne Gore”, rekao je Spajić.

Za godinu fiskalne konsolidacije, kako je dodao, očekujemo bolju situaciji.

“Ovih 750 miliona evra nam obezbeđuje da imamo dve godine mira u ovoj državi. Da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost. Ovo je bila jedina iznuđena mera”, rekao je Spajić.

Najavio je sprovođenje reformi “ali ne preko kolena i da ne smeju biti na štetu građana”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Ето, да су један дан дуже расправљали о влади, ни једни ни други не би имали чиме да владају. У сваком случају, што се Србије тиче, визни режим мора бити опција за путнички промет. Ако “пукне” следећа сезона, а из ове перспективе изгледа да ће најмање бити као оне некадашње, ако је уопште буде, Србију ће појести “скакавци”. Према томе, фер је да их неко време “храни” и држава коју су недавно признали.

Comments are closed.