Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključio je skup britanskih naučnika.

Stručnjaci sa Univerziteta u Londonu sproveli su anketu u kojoj je učestvovalo više od 13 hiljada ljudi. Usredsredili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Nučnici su uzeli u obzir i činioce kao što su nivo fizičke aktivnosti i prisutnost loših navika, naročito pušenja, prenosi N1.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 odsto manje znakova te bolesti.

Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 grama tog slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58 odsto u poređenju sa onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim procentom kakaoa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome. Tajna gorke čokolade je u sastojcima koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.

„Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj bola, kao i nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja“, zaključuju naučnici.

Štaviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema rečima stručnjaka, takođe jednako povezana s pojavom stresa i osećaja teskobe.

Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnog antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.

Upotreba proizvoda s protivupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje verovatnoću prerane smrti za 18 odsto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto, a od raka za 13 odsto.

Komentar(1)

  1. Srbijaspace
    4. avgusta 2019. 13:03

    Ova čokolada definitivno smanjuje depresiju (Čokolda sa afrodizijakom: https://www.srbijaspace.rs/blog/cokolada-sa-afrodizijacima-za-odrasle-slatko-resenje-za-seksualne-probleme-1283.html). Mada kaže se da je svaka čokolada afrodizijak na svoj način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.