Crkva posle Irineja: Šta je zaostavština preminulog patrijarha, ko su kandidati za naslednika, sve podele u SPC – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Fotografija Igor Pavićević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve je, kažu, samo prvi među jednakima, ali on nikada nije samo prvi među jednakima. Kada je pre deset godina Sveti duh izabrao da tadašnji vladika niški Irinej Gavrilović postane novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, niko – vladike, verski analitičari, mediji, pa ni “Sveti duh” – nije očekivao da će novi patrijarh biti toliko bitan kako se to činilo proteklog vikenda kada se Srbija opraštala od njega kao prvog patrijarha sahranjenog u Hramu Svetog Save.

Na čelo SPC je došao kao narodni vladika, bez pompeznih teoloških stavki u biografiji, bez snažnog društvenog i političkog autoriteta i bez iskazanih ambicija bilo koje vrste, što ga je činilo – tako se pisalo i govorilo tih dana – najbliže moguće (a znalo se da su svi daleko od toga) idealu njegovog prethodnika patrijarha Pavla.

Deset godina kasnije patrijarh Irinej ostavljao je potpuno drugačiji dojam. Ali okolnosti u kojima je preminuo – od posledica koronavirusa – nekoliko dana posle mitropolita Amfilohija, srpsku crkvu ostavljaju u nezabeleženoj situaciji da je ostala bez dvojice najvažnijih ljudi.

Okolnosti u kojima je patrijarh preminuo – od posledica koronavirusa – nekoliko dana posle mitropolita Amfilohija, srpsku crkvu ostavljaju u nezabeleženoj situaciji da je ostala bez dvojice najvažnijih ljudi. Odlazak dvojice od trojice najuticajnijih ličnosti u SPC svakako će promeniti DNK srpske crkve. Patrijarh je otišao u vreme najdublje podeljenosti u društvu, tako da će teško i izbor njegovog naslednika izbeći politizaciju. Pogotovo što je jedinstvo crkve, kako će reći jedan naš izvor, ipak samo privid, a poznato je da postoje duboke podele među vladikama…

CRKVA POSLE IRINEJA

– Koja je verska i politička zaostavština preminulog patrijarha

– Sukobljene struje, nekad i sad: Ko je “opozicija” u Saboru

– Ko su kandidati za novog patrijarha

– Kako odlučuje “Sveti duh”

– Šta vladike misle o vlastima, Kosovu, Vatikanu, Moskvi…

O TOME ŠTA SVE OČEKUJE SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U BUDUĆNOSTI ČITAJTE U OPŠIRNOM ISTRAŽIVANJU U NOVOM NEDELJNIKU

Naslovna strana novog broja Nedeljnika