Crkva naložila sveštenicima da ne poštuju mere Vlade protiv virusa: Sukob duhovnog i svetovnog u Grčkoj

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta-AP) – Grčka pravoslavna crkva se pobunila protiv naredbe Vlade da zatvori crkve na nedelju dana zbog pandemije korona virusa i naložila sveštenicima da puštaju vernike u verske objekte na Bogojavljenje.

Vlada Grčke je odlučila da u sedmici uoči otvaranja škola, od 3. do 10. januara, na snazi budu oštrija ograničenja radi suzbijanja koronavirusa, koja uključuju i zatvaranje crkava za vernike.

Međutim, Sveti sinod uticajne Grčke pravoslavne crkve danas je saopštio da “ne prihvata” nova ograničenja i da će Vladi desnog centra poslati protestno pismo.

Nakon što je u Grčkoj u novembru došlo do skoka broja novozaraženih i preminulih od koronavirusa, kada su odeljenja intenzivne nege bila popunjena, vlasti su po drugi put uvele oštra ograničenja kretanja, zatvorivši škole i obustavivši većinu ekonomskih aktivnosti.

Mere su delimično ublažene uoči Božića koji Grci slave 25. decembra, kada je crkvama, radnjama koje ne prodaju neophodnu robu i frizerskim salonima dozvoljeno da obnove neke aktivnosti uz određena ograničenja.

Međutim, uoči otvaranja škola 11. januara, posle dva meseca, ponovo su na snazi prethodne oštrije mere.

Sveštenicima je dozvoljeno da obavljaju versku službu za Bogojavljenje, ali bez vernika.

Sinod je naveo da Vlada treba da se drži blažih ograničenja koja su bila na snazi u vreme Božića, usvojenih posle pregovora s Crkvom, jer je sveštenstvo tokom praznika vodilo računa da sve dogovorene mere budu poštovane.