“Cozy Bear”: Britanci tvrde da hakeri iza kojih stoji ruska vlada pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini

0
Profimedia

Hakeri iza kojih stoji ruska vlada pokušavaju da ukradu istraživanja o načinu lečenja i vakcini za kovid 19 iz akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta, objavio je u Britanski nacionalni centar za sajber bezbednost, prenosi Rojters.

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSB) tvrdi da hakeri koje podržava Rusija pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini i načinu lečenja za kovid 19 iz akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta, piše RTS.

U koordinisanom saopštenju Velike Britanije, SAD i Kanade za hakerske napade optužuje se grupa APT29, poznata i pod nazivom “Cozy Bear”, za koju se tvrdi da skoro sigurno deluje u okviru ruskih obaveštajnih službi, prenosi Rojters.

“Osuđujemo ove napade, dostojne prezira, protiv onih koji obavljaju rad od životne vrednosti kako bi se borili protiv pandemije koronavirusa”, rekao je direktor operacija u Britanskom Nacionalnom centru za sajber bezbednost Pol Čičester, prenosi Rojters.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je “potpuno neprihvatljivo” da ruske obaveštajne službe fokusiraju svoj rad na pandemiju

“Dok drugi slede svoje sebične interese nesmotrenim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju naporan rad na pronalaženju vakcine i zaštiti globalnog zdravlja”, rekao je Rab i dodao da će Velika Britanija sarađivati sa saveznicima na privođenju počinitelja pred lice pravde.

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost navodi da su napadi grupa bili neprekidni i da je pomenuta hakerska grupa tokom napada koristila niz alatki i tehnika uključujući i uobičajene kompjuterke viruse i upozorava da će APT29 verovatno nastaviti da napada organizacije koje učestvuju u istraživanjima za pronalazak i razvoj vakcine za kovid 19.

Kanadske vlasti kažu da napadi ometaju reagovanje i da su rizici po zdravstvene organizacije povećani. Kanadski signalni obaveštajni i sajber-pretnji centar je savetovao zdravstvene institucije da preduzmu mere za zaštitu.

Velika Britanija i SAD saopštile su u maju da je mreža hakera napala nacionalne i međunarodne organizacije, koje su reagovale na pandemiju kovida 19, ali takvi napadi ranije nisu izričito dovođeni u vezu sa ruskom državom.

Grupa “Cozy Bear”, koja se povezuje sa ruskom vladom, sumnjiči se za hakerske napade na Demokratsku stranku uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.