“COVID-19 psi”: Počeo eksperiment koji će pokazati da li psi mogu da nanjuše koronavirus

0
Foto: Profimedia

Naučnici u Velikoj Britaniji sprovode eksperiment sa specijalno obučenim psima za biodetekciju u cilju provere da li psi mogu nanjušiti koronavirus kod ljudi, prenosi BBC.

Eksperiment pokušava da istraži da li “COVID psi” u analizi – labradori i koker španijeli – mogu detektovati virus kod čoveka pre nego što se pojave simptomi.

Psi bi mogli pomiristi do 250 ljudi za sat vremena, a ukoliko istraživanje bude pokazalo pozitivne rezultate, psi bi se mogli koristiti kao nova mera ranog otkrivanja koronavirusa u budućnosti.

Ovi specijalno obučeni psi se već deset godina koriste u detektovanju raznih oboljenja, poput karcinoma, malarije ili Parkinsonove bolesti, a novo istraživanje detekcije koronavirusa organizuje Londonska škola higijene i tropske medicine u saradnji sa dobrotovornim organizacijama i Univerzitetom Daram.

Izvršna direktorka dobrotvorne organizacije “Biodetektivni psi” dr Kler Gest veruje da će šest pasa koji učestvuju u eksperimentu “uspeti da pronađu miris koronavirusa”

“Ako istraživanje bude delotvorno, započećemo novu fazu u kojoj ćemo pse testirati u realnim situacijama”, rekla je dr Gest.

Profesor Londonske škole higijene i tropske medicine dr Džejms Logan je takođe optimističan po pitanju rezultata eksperimenta.

“Prethodni eksperimenti su pokazali da psi vrlo uspešno detektuju malariju, koja ima karakterističan miris. Takođe, znajući da respiratorne bolesti mogu uticati na promenu mirisa tela osobe koja je zaražena, gajimo nadu da će ovi psi otkriti i virus COVID-19”, rekao je dr Logan.